Economie

Preţurile apartamentelor din Cluj au luat avânt

<p /><img src="documente/stories/2012/05_mai/04/02-blocuri piata marasti sens giratoriu trandafiri rp 2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Oraşul înregistrează o a doua lună consecutivă cu cea mai mare creştere din ţară.

După un început de an care continua tendinţa de scădere a valorii de vânzare a locuinţelor situate în blocuri, Cluj-Napoca a consemnat două luni consecutive record din punct de vedere al aprecierii apartamentelor.

Astfel, pentru martie, portalul imobiliare.ro raporta o creştere de 1,7%, ca în aprilie să se înregistreze un plus de 1,1%, ajungându-se la o valoare medie de 950 euro/mp util, cu 3,3% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni.

Surprinzător, creşterea de preţ a fost mai accentuată pe segmentul vechi, apartamentele vechi scumpindu-se cu 1,5% în ultimele treizeci de zile. Pe segmentul nou, ajustarea de preţ a fost de 0,8%.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 990 euro/mp util, în a patra lună a anului, cu 1,5% mai mult decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu 1,5% mai ieftine.

Pe categorii de apartamente, creşterea a fost liniară. În cazul garsonierelor şi al unităţilor cu trei camere, a fost constatată o creştere de 2,6%, respectiv 2,1%. De altfel, garsonierele vechi din Cluj-Napoca sunt cu 0,6% mai scumpe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Unităţile cu două camere s-au scumpit în acest interval cu 1,3%.

Creştere uşoară şi la nivel naţional

Valoarea medie a indicelui naţional imobiliare.ro pentru a patra lună a anului, 1.004 euro/mp util, este cu 0,1% mai mare decât cea înregistrată în luna martie.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut însă, apartamentele la nivel naţional sunt mai ieftine cu 4,3%.

Totuşi, pentru prima dată de la începutul crizei imobiliare, asistăm la o premieră: în Timişoara, atât pe segmentul nou, cât şi pe cel vechi, preţul mediu cerut în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare este mai mare decât în urmă cu 12 luni. În ultima lună, evoluţiile au fost diferite de la un oraş la altul, astfel încât dacă în Timişoara sau Ploieşti au fost înregistrate scăderi, în Cluj-Napoca preţurile apartamentelor au crescut în ultima lună.

„Deşi nu există niciun motiv real pentru care oferta să nu se ajusteze în continuare în conformitate cu cererea, preţurile apartamentelor pe anumite categorii se menţin de la începutul anului, ba chiar pe alocuri cresc uşor de la o lună la alta. În prezent, asistăm în mod paradoxal, la o rezistenţă din partea proprietarilor care nu ştiu dacă mai poate dura pentru mult timp, în condiţiile în care volumul clienţilor solvabili pe actuala formulă a programului Prima Casă pare să fie aproape de epuizare”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al portalului.

abonare newsletter