monitorulcj.ro Menu

Economie

Nu vă lăsaţi orbiţi de mirajul străinătăţii!

Vreţi să găsiţi loc de muncă peste hotare printr-o agenţie de intermediere? Vedeţi care sunt detaliile care ar trebui „să vă sară în ochi”.

Nu puţine sunt cazurile de clujeni care au încercat să obţină contracte în străinătate apelând la firme de plasarea a forţei de muncă, rămânând şi fără job-ul promis şi fără bani. Pentru că ne aflăm în plină perioadă de recrutare pentru locuri de muncă sezoniere vă prezentăm câteva sfaturi venite de la autorităţile competente, care v-ar putea feri de probleme.

Primul pas, verificarea firmelor acreditate

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj prezintă pe site-ul instituţiei www.itmcluj.ro o listă actualizată a societăţilor comerciale înregistrate ca agenţi de ocupare a forţei de muncă în străinătate, la acest moment, existând doar 24 de companii bifate ca active. Verificarea listei este absolut necesară potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Cluj. „E greu să te pronunţi asupra seriozităţii sau neseriozităţii firmei, însă dacă firma nu e înregistrată e un prim semnal că trebuie ocolită”, explică Corina Gavriluţ.

Ochii mari la contractul de mediere

Toate problemele derivă din necitirea contractului de mediere, potrivit lui Mircea Radu, comisar-şef în cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Cluj. „Eu îi sfătuiesc pe toţi să citească clauzele contractuale şi să nu se ia după ce le zice cel din faţa lor. Altfel, nu au de ce să depună plângere. De la începutul anului am primit în jur de 8 reclamaţii, care s-au rezolvat favorabil pentru că era vorba de nerespectarea unor prevederi din contract de către firmele de plasare a forţei de muncă”, spune Radu.

„Aspectele legate de executarea contractului de mediere exced competenţele ITM, revenind instanţelor de judecată”, atrage atenţia Corina Gavriliuţ. Potrivit acesteia, printre principalele aspecte de urmărit la semnarea acordului, gândite în avantajul agenţiei şi nu a contractantului se numără durata redusă a contractului, condiţiile de restituire a sumei furnizate firmei pentru obţinerea contractului sau limitarea numărului de oferte de locuri de muncă.

Mai bine de 100 de agenţii de intermediere şi-au închis uşile în ultimii ani

Dintre cele 123 de companii care figurează pe lista ITM, mai puţin de 25% sunt trecute ca active.

Scăderea ofertei de locuri de muncă nu s-a manifestat doar pe plan local, ci şi la nivelul principalelor destinaţii de muncă ale românilor, lăsând fără obiect de activitate firmele de ocupare a forţei de muncă în străinătate. „Am renunţat la afecere pentru că s-a saturat zona pe care ofeream noi oferte. Nu mai e nevoie de conducători auto în străinătate”, mărturiseşte reprezentanta Cassadi Jobs S.R.L. firmă clujeană înregistrată în prezent fără activitate în evidenţele ITM.

Surpinzător, şi moralitatea pare a fi stat la suspendarea activităţii intermediarilor. Astfel, administratorul Human Resources, companie care oferea contracte în străinătate pentru personal medical, a declarat că a renunţat la afacere din motive de etică. „Nu mi s-a părut moral ca pentru 500-600 de euro cât îmi revenea în urma semnării unui contract să ajungem să ne tratăm în străinătate”, explică clujeanul pentru Monitorul de Cluj.