Economie

Clujenii s-au pus pe deschis societăți comerciale

<p><img src="documente/stories/08_august/12_ziua/07-oficiul registrului comertului_ft 001.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Numărul înmatriculărilor a crescut cu 60% în primele două luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.</p>

Clujenii au lăsat criza în urmă şi au decis să-şi încerce norocul în afaceri. Astfel, doar în ianuarie şi februarie au fost înfiinţate peste 1600 de firme în judeţul nostru, faţă de 742, câte se înmatriculau în primele două luni ale lui 2010, potrivit datelor furnizate de Oficiului Naţional al Registrului Comerţului(ONRC).

Varianta înregistrării ca PFA a rămas preferată în rândul întreprinzătorilor clujeni, peste 1.000 dintre cei care şi-au depus actele la Registrul Comerţului de la începutul anului optând pentru această formă, iar peste 500 pentru societatea cu răspundere limitată (SRL).

Nici la dizolvări „nu stăm rău”

Entuziasmul anticipării trezirii pieţei dovedit de afacerişti prin înfiinţarea de firme nu este susţinut şi de situaţia indicată de numărul dizolvărilor. Acestea au crescut cu 36% faţă de 2010, în timp ce numărul radierilor s-a majorat cu 8%.
Veştile nu sunt toate proaste, astfel că, suspendările, deşi ne plasează pe locul trei în ţară ca număr au scăzut cu 25%, iar insolvenţele s-au redus de la 64 la 42 de cazuri.

Totuşi, comparativ cu capitala, putem deduce o revigorare mult mai puternică a mediului de afaceri de acolo. Numărul comercianţilor activi înregistraţi în Bucureşti a crescut cu 24% faţă de 2010, în timp ce la Cluj, doar cu 4%. Capitala a ajuns să aibă în prezent peste 160.000 de persoane juridice active şi 22.000 de PFA-uri, iar judeţul nostru 30.000 de socieţăţi şi 14.000 de persoane fizice autorizate.

Insolvenţele mai puţine cu 10% la nivel naţional

De o mai bună gestionare a fluxurilor monetare au dat dovadă şi întreprinzătorii din alte judeţe. Astfel, situaţia înregistrată la Cluj în privinţa intrării în incapacitate de plată este regăsită şi la nivel naţional, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele două luni reducându-se cu circa 10%, la 2.608, de la 2.890 în perioada similară a anului trecut, potrivit ONRC.

În Bucureşti şi în judeţele Arad şi Argeş au fost înregistrate cele mai multe insolvenţe în primele două luni din acest an,283, 204 şi respectiv 207 firme.

Cele mai multe societăţi care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din domeniul comerţului, 725 intrând în insolvenţă, dar şi cele din industria prelucrătoare - 349 şi construcţii - 291.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter