Economie

Agricultura Clujului, luată în arendă

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/29/zp-03-tractoare-agricole-second-hand-9.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Aproape 10% din suprafaţa arabilă a judeţului este luată în arendă de societăţi comerciale.</p>

 

Agricultura a devenit din ce în ce mai atractivă pentru firme, care iau în arendă teren de la ţărani, fie pentru a-şi produce singure furajele pentru animale, dacă domeniul principal de activitate este creşterea animalelor, fie cu scopul de a vinde produsele obţinute, pe fondul creşterii preţurilor majorităţii produselor agricole. Astfel, doar în judeţul nostru sunt luate în arendă peste 15.000 de ha de teren arabil de societăţi comerciale.


Clujul are 6 mari cultivatori pe „terenuri de împrumut”, care deţin peste 400 de ha fiecare. Prima companie ca suprafaţă luată în arendă este Transavia, cu peste 3000 de ha, urmată de Arieşul Luna cu peste 900 de ha şi de Ada Prod Com, din localitatea Viişoara, cu 870 de ha. Podiumul este completat de Dachim Turda, care deţine în arendă peste 700 de ha, urmată de Gran Rom cu 466 de ha şi Agra Rus cu 460 de ha.

Venirea arendaşilor a scăzut anul trecut suprafaţa necultivată din judeţ, cu câteva mii de ha, conform directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională, Grigore Onaciu.


Peste 10 milioane de lei doar investiţia Transavia în judeţ

Liderul naţional în producţia de carne de pasăre, a investit peste 10 milioane de lei pentru a înfiinţat o fermă de vegetale la Aiton, judeţul Cluj şi pentru a lua în arendă şi a cultiva aproximativ 3.000 de hectare de teren în comunele Aiton, Tureni şi Feleacu, la limita judeţului Alba. Scopul investiţiei este de a scădea costurile cu necesarul de cereale pentru activitatea din fermele de creştere a păsărilor, deţinute de producător.


Conform reprezentanţilor companiei, iniţiativa este o premieră, pentru că niciun alt crescător român nu mai cultivă cerealele pentru hrana păsărilor.

Venirea arendaşilor este o „bulă de oxigen” pentru clujeni


În comuna Aiton, din cele aproximativ 4.000 de ha de teren, peste 2.000 de ha au fost luate în arendă, pentru o perioadă de 10 ani de producătorul de carne de pasăre. Investiţia constituie, conform primarului Nicolae Făgădar, o bulă de oxigen pentru locuitorii comunei, deoarece populaţia este îmbătrânită, nemaiputând să cultive terenul. În schimbul cedării pământului, localnicii primesc 800 de kg pe hectar pe an din producţie, asigurându-se totodată şi plata impozitului.

Firma şi-a manifestat şi intenţia de achiziţie a pământului la sfârşitul periodei de luare în arendă prin includerea în contracte a clauzei de prenţiune care nu permite ca terenul să fie vândut fără acordul Transavia după cei 10 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter