Economie

ITM Cluj a depistat în 2011 cel mai mare număr de „angajaţi la negru” din ţară

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/29/zp-05-itm.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Angajaţii a două companii au reprezentat peste 90% din totalul celor surprinşi în ilegalitate.

Inspectorii de muncă clujeni au fost cei mai eficienţi din ţară în anul ce s-a încheiat, depistând peste 5.500 de persoane care munceau fără forme legale. Cifra ne plasează pe primul loc într-un top pe judeţe realizat de wall-street.ro în funcţie de numărul de „angajaţi la negru” identificaţi de Inspecţiile Teritoriale ale Muncii.

Potrivit datelor furnizate de ITM Cluj, peste 7% dintre cei 3845 de angajatori controlaţi în 2011 practicau munca fără forme legale, astfel că s-au aplicat amenzi de aproape 3.000.000 de lei, suma reprezentând aproximativ 12% din totalul aplicat la nivel naţional.


Valorile sunt net superioare celor realizate în 2010. ITM a depistat atunci doar 1.040 de angajaţi la negru, amenziile fiind, totodată, cu 800.000 de lei mai mici decât în 2011.

Cum a ajuns Clujul pe primul loc?


Responsabile de  premierea ITM-ului clujean sunt două companii la care au fost identificate în total aproape 5000 de persoane care munceau la negru.

Inspectorii „şi-au făcut norma” depistând din două „lovituri” peste 90% din totalul de angajaţi fără forme legale de pe 2011. În urma celor două acţiuni de control, întreprinse la nivel naţional, ITM Cluj a descoperit 4.043 de persoane care desfăşurau activităţi pentru AVON Cosmetics România SRL fără a avea  încheiat contract individual de muncă şi încă 950 de „angajaţi” Herbalife RO SRL.  Ambele societăţi au primit amenda maximă de 100.000 de lei.


Cum arată restul topului?

Pe poziţia a doua se află ITM Bucureşti, „cu aproape jumătate din eficienţă”, numărul de  persoane identificate fără forme legale de angajare trecând cu puţin de 2.700 persoane, deşi numărul controalelor efectuate a fost de dublu faţă de Cluj. Al treilea  clasat este Bihorul cu 1.600 de persoane depistate.


La nivel naţional au fost efectuate peste 90.000 de controale, aplicându-se amenzi care depăşesc 100 milioane de lei (23,5 milioane de euro).

Companiile îşi pârăsc concurenţii


O parte dintre controalele efectuate de inspectorii au venit în urma unor sesizări primite de la firme, probabil concurente ale învinăvăţitelor.

„Având în vedere concurenţa care există pe piaţă, nu e ceva surprinzător ca firmele să se toarne între ele dacă se cunosc nereguli. Cei care angajează la negru au automat costuri mult mai mici decât cei aflaţi în legalitate, putând să reducă preţurile şi să obţină acelaşi profit, exercitând, totodată, o concurenţă neloială pentru ceilalţi activaţi din domeniu. Spre exemplu, dacă se iau în calcul 50% impozite care trebuie virate la stat, la un salariu de 1500 de lei, pentru 7 angajaţi, iese o economie de peste 2000 de euro lunar pentru firmă”, explică Mircea Maier, manager general EvoTrend.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter