Economie

Antreprenorii clujeni se înghesuie să primească bani de la stat

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/23/imm-mircea-mihestean.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Din prima zi de înscriere pentru trei dintre cele 8 programe guvernamentale cu finanţare nerambursabilă destinate IMM-urilor s-au înregistrat zeci de aplicaţii ale clujenilor.</p>

Începând de ieri, de la ora 10, timp de 5 zile, firmele, dar şi antreprenori în devenire, pot completa şi transmite on-line formularul de înscriere pentru trei programe destinate IMM-urilor derulate de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale şi obţinerea de finanţare pentru planul de afaceri, tinerii clujenii pot aplica de ieri pentru „Start”. Programul cuprinde două etape, acum realizându-se înscrierea pentru prima fază a proiectului, respectiv cea de workshop-uri EMPRETEC, cu desfăşurare în 6 locaţii din ţară printre care şi Cluj, în perioada 20-28 aprilie.

Dintre cei peste 160 de aplicanţi înregistraţi ieri la nivel naţional, pentru prima fază a proiectului aproximativ 30% au fost din judeţul nostru, potrivit datelor furnizate de Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Cluj (OTIMMC).

Cea de-a doua etapă vine cu finanţarea celor mai bune Planuri de Afaceri, valaorea alocaţiei financiare nerambursabile fiind de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.

Meşteşugarii sunt mai puţin îndemânatici cu banii


Al doilea program, care a luat ieri start-ul este destinat susţinerii meşteşugurilor şi artizanatului. Clujenii pot obţine dacă activează prin intermediul unei organizaţii în cele două domenii alocaţii financiare nerambursabile care să atingă maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 lei.

Interesul din partea clujenilor a fost ceva mai scăzut pentru acest program în prima zi de înscrieri, astfel dintre cele 127 de persoane juridice care s-au înregistrat la nivel naţional, 22 sunt din regiunea N-V şi doar 7 din judeţul nostru.

Femeile nu mai vor la cratiţă

Dacă au vârsta peste 18 ani şi studii medii definitivate femeile pot aplica pentru un program dedicat în exclusivitate lor, respectiv „Programul naţional multianual pe perioada 2005-2012 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii”. Ele vor putea să înveţe cum să devină „business women-uri” participând la seminarul „Femeia Antreprenor” desfăşurat la Cluj-Napoca pe 26 aprilie. Până în prezent şi-au manifestat interesul de a lua parte la curs 22 de clujence, din cele 113 doritoare de la nivel naţional.

SRL-D are deja mai bine de o lună de la iniţiere

Din 14 februarie este disponibilă pe site-ul www.aippimm.ro aplicaţia de înscriere online a planurilor de afaceri în cadrul „Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzatorii tineri”, cunoscut ca SRL-D, primul dinte cele 8 programe guvernamentale ca dată de începere anul acesta.
Până în acest moment peste 50 de tineri din judeţul nostru, reprezentând 15% dintre aplicanţii de la nivel naţional, şi-au depus aplicaţiile pentru a beneficia  de creditul nerambursabil de până la 10.000 de euro.

Sumă record pentru programele destinate IMM-urilor


Cele opt programe cu finanţare nerambursabilă au primit pentru anul acesta 115 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2011. Sumele sunt suficiente pentru a acoperi finanţarea pentru 12.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, la nivel naţional.

Vă reamintim că OTIMMC Cluj a fost primul ca valoare a finaţărilor atrase pe ţară anul trecut. „În 2011, 25% din buget a fost absorbit de oficiul nostru. Pentru anul acesta sperăm să ne clasăm tot pe prima poziţie, reuşind să atragem peste 23 de milioane de lei”, spune directorul OTIMMC Cluj, Mircea Miheştean (foto).

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter