Economie

Oaia a ajuns mai avantajoasă decât plugul

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/22/zp-02-1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Clujenii au realizat că e mai avantajos să transforme terenurile arabile în păşuni pentru oi.</p>

Crescătorii de animale din judeţ s-au orientat în ultima perioada dinspre cultivarea terenului, înspre creşterea oilor. Astfel, într-un singur an, numărul ovinelor din judeţ a crescut cu peste 60.000 de exemplare, de la aproape 400.000 în 2010, la peste 460.000 în 2011, în termeni procentuali reprezentând 15% din efectivul judeţului, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Cluj.

Cum se explică întorsătura?


Agricultorul român a început să gândească în termeni de costuri, păşunatul ieşind câştigător în faţa aratului, ca urmare a fertilităţii reduse a solului din judeţ şi a furajelor obţinute aproape gratis în creşterea oilor.

„Principalul avantaj pentru creşterea oilor este că furajele sunt disponibile aproape gratuit în judeţ. Suprafaţa păşunilor, a fâneţelor plus cea de teren nearat acoperă în acest moment peste 65% din suprafaţa judeţului. Astfel, că, cu ajutorul subvenţiilor pe care crescătorii de animale le primesc pentru teren dacă îl curăţă şi îl pregătesc pentru păşunat ajung să-şi acopere 65-75% din costul cu furajele. Preţul cu care se vinde carnea, este, totodată, destul de bun. Pentru mieii îngrăşaţi până în toamnă care ajung la 30, 40 de kilograme obţinându-se prin vânzare către ţările consumatoare de carne de oaie, cum sunt cele musulmane, 3,5-4 euro pe kilogram”, explică directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Cluj (DAJ), Grigore Onaciu.

200.000 de miei şi iezi de sacrificat în acest an

Fermierii clujeni vor ţine mai greu de preţ anul acesta din cauza creşterii numărului de miei care vor fi sacrificaţi pentru sărbătorile Sfintelor Paşti. Prin urmare, vom cumpăra carnea la acelaşi preţ ca anul trecut potrivit secretarului general al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Cluj, Alexandru Naghi.
„Miei vor fi, depinde şi de buzunarul clujenilor. Cred că se va cere aceeaşi sumă de bani ca anul trecut pe kilogram, deoarece fiind ofertă preţul nu va putea fi ridicat foarte sus”, spune inginerul.

Vă reamintim că anul trecut preţurile pentru carnea de miel au ajuns în pieţele clujene chiar şi la 25 de lei pe kilogram, însă comercianţii au lăsat din preţ până la 15 lei în pragul sărbătorilor. Pentru mieii vii, preţul per kilogram a început de la 10 lei.

În acest an s-au obţinut aproximativ 380.000 de miei, din care mai bine de  200.000 vor fi scoşi la vânzare de Paşte, conform datelor DAJ Cluj. Astfel, că, datorită cantităţii, „singurul motiv pe care îl pot invoca crescătorii pentru a creşte preţul la kilogramul de carne este că asigură şi cereale pentru animale, în special în periaoda fătării, preţul acestora dublându-se în doi ani, de la 0,35 la 0,8 lei”, spune Onaciu.

Vacile, scoase din ecuaţie

În două decenii efectivele de bovine au scăzut de 2,5 ori, de la 6,32 milioane de capete, cât se înregistrau la nivel naţional în anul 1990 la 2,51 milioane de capete la începutul anului 2010. În judeţ, doar din 2009, până în 2010, efectivele de bovine s- au diminuat cu 20%, de la 68.000 de exemplare la 56.000.

Răspunzătare pentru renunţarea la vaci şi reorientarea înspre oi este manopera mult mai ieftină în al doilea caz, potrivit directorului DAJ Cluj.

„Vitele nu pot fi scoase decât 120 de zile pe an  la păşunat spre deosebire de oi, care, dacă nu există zăpadă, valorifică şi restul de vegetaţie uscată, în zona forestieră mâncând inclusiv fructele uscate pe care le găsesc pe sol”, precizează Onaciu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter