Economie

Câţi bani vor veni la Cluj după majorarea salariilor?

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/12/bani.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Impactul local al majorării salariilor bugetarilor ar fi de 14 milioane de lei pe lună, în plus, pe piaţă.</p>

Preşedintele Traian Băsescu a făcut cunoscută dorinţa ca salariile bugetarilor să fie majorate în perioada următoare până la nivelul dinaintea tăierilor din 2010.

Apropierea campaniei electorale pare să apropie şi cele câteva zeci de mii de angajaţi clujeni care sunt plătiţi din bugetul statului de veniturile de la începutul verii 2010.
După ce Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie „reîntregite” salariile bugetarilor, Guvernul a început discuţiile pentru identificarea variantei prin care s-ar putea soluţiona cererea.

Astfel că vineri s-a organizat o întâlnire la Palatul Victoria între Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, în care şeful Executivului i-ar fi transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului şi că pe el îl interesează creşterea consumului, potrivit unor surse oficiale, citate Mediafax.

Ce impact ar avea majorarea la nivel local?

Dacă veniturile bugetarilor clujeni vor ajunge la nivelul de dinainte de scăderile din 2010, pe piaţă ar intra, lunar, mai mult cu aproximativ 14 milioane de lei, potrivit calculelor Monitorul de Cluj. Practic, dacă adunăm diferenţa de 16%, care ar trebui adăugată de stat pentru a ajunge la câştigurile „ante-austeritate”, calculată la salariul mediu net pe economie raportat de Institutul Naţional de Statistică pe luna ianuarie, de 1.467 de lei, de la fiecare dintre cei aproximativ 60.000 de bugetari clujeni se obţine o sumă importantă care ar putea fi consumată achiziţionând produse şi servicii de pe piaţa locală.

Costurile majorării, raportate la încasările Fiscului clujean, sunt şi ele importante. Astfel, suma care ar intra în buzunarele angajaţilor din sectorul public reprezintă aproximativ 10% din încasările la bugetul de stat pe care Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj reuşeşte să le atragă în medie pe lună.

De ce sume ar fi nevoie la nivel naţional?


Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, vineri, în cadrul primei conferinţe de presă de la preluarea ministerului că o majorare cu 16% a salariilor bugetarilor ar avea un impact bugetar de circa două miliarde de lei, în timp ce cealaltă variantă pe care Guvernul o are în vedere pentru creşterea consumului, respectiv scăderea CAS-ului cu 5 puncte, ar avea un impact de 2,3 miliarde de lei.

Drăgoi a insistat totodată, asupra faptului că majorarea va fi făcută doar dacă economia o va permite. „Creşterea veniturilor poate fi făcută doar în condiţii de creştere economică. Ceea ce noi trebuie sa facem este să avem o creştere a veniturilor populaţiei în condiţiile unei creşteri economice sustenabile. Priorităţile noastre în 2012 sunt creşterea veniturilor prin prioritizarea veniturior, a cheltuielilor, o colectare mai bună şi atragerea de fonduri europene”, a spus noul ministru.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter