Economie

Pensii 2023. Vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii, până la 65 de ani!

În prezent există anumite categorii de salariați care se pot pensiona mai devreme. Acest lucru se va schimba, fiindcă vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani, pentru toată lumea.

Pensionari / Foto: pixabay.com Pensionari / Foto: pixabay.com

 

 


Ministrul Muncii, Marius Budăi, a discutat la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene despre creșterea treptată a vârstei de pensionare.  În prezent, bărbații se pensionează la 65 de ani, femeile la 63, însă există categorii de persoane care se pot pensiona mai devreme.

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii. Și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii.


De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, ca raportarea să fie la întreaga perioadă. Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate, pentru acele categorii care nu aveau deja această raportate”, a declarat ministrul Muncii, Budăi, la un briefing de presă.

Eliminarea de indemnizaţii şi pensii 

Ministrul Muncii a mai menţionat că un alt principiu vizează eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unor legi speciale.


„Şi acest lucru se face şi s-a făcut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum ştiţi, în lege este exemplul cu magistraţii, cărora nu li se mai permite asimilarea, ci 20 de ani cel puţin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicţii şi limitări ale unor drepturi. Şi de asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcţionarii publici parlamentari de la acest de la acest aspect. Acestea sunt, sunt principiile agreate", a spus ministrul.

El a precizat că o parte din amendamente deja sunt gata şi au fost prezentate liderilor Coaliţiei, primind "dispoziţia" ca până miercuri seara toate amendamentele să fie gata scrise şi discutate cu sistemele şi cu miniştrii de resort, împreună cu specialiştii din ministere, aceştia să vină cu input-ul lor şi amendamentele să fie terminate şi finalizate şi joi Coaliţia politică să le poată depune în Parlament.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ciolacu nu vrea să fie premier până nu se rezolvă greva profesorilor și reforma pensiilor speciale

Guvernul pregătește măsuri drastice pentru tăierea cheltuielilor: fără angajări la stat, salarii înghețate, cumulul pensie-salariu dispare

abonare newsletter