Economie

În luna Crăciunului, românii cumpără cea mai scumpă carne de porc din UE: importăm 85% din acest tip de produs

În decembrie, România înregistrează cel mai mare preț pentru carnea de porc din statele Uniunii Europene. Costurile pentru acest produs au crescut cu mai bine de 50% în decurs de un an, în condițiile în care țara noastră importă masiv carne de porc pentru consum.

cos de consum supermarket/ sursa: depositphotos.com cos de consum supermarket/ sursa: depositphotos.com

 

 


Deși România exportă cantități însemnate de grâu și porumb, circa 85% din cantitatea de carne de porc de pe piața internă provine din import

 


În săptămîna începând cu 21 noiembrie, statistica Europeană consemna pentru România un preț mediu al cărnii de porc la poarta fermei de 231,78 euro carcasa de carne tip S de 100 de kilograme. Este un preț neobișnuit pentru România unde cu greu s-a trecut de pragul de 130 de euro carcasa de 100 de kilograme. Prețul este cu 56,6% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, cu 6,6% peste nivelul de acum o lună și cu 3,2% peste săptămîna anterioară, informează Economica.net

Cea mai mare scumpire a avut loc în Letonia (plus 85,2%), urmată de Lituania cu 71,6% și Polonia – 70,8%. Cel mai puțin s-a scumpit carnea în Slovenia, cu 32,7%.


Importuri masive de carne de porc

România exportă cantități însemnate de grâu și porumb, însă cu toate acestea circa 85% din cantitatea de carne de porc de pe piața internă provine din import.

În plus, România întâmpină dificultăți și în ceea ce privește asigurarea necesarului de lapte pentru consum, motiv pentru care și pe acest segment sunt înregistrate importuri substanțiale. 


Este o chestiune despre care în România nu se discută prea mult din această perspectivă a crizei alimentare. 

Și eu vreau să cred că nu vom intra într-o criză alimentară, însă datele pe care le avem la nivel mondial sunt îngrijorătoare”, declara eurodeputatul clujean Daniel Buda, în octombrie 2022.


Și aici sunt probleme majore legate de ceea ce înseamnă necesarul de asigurare cu lapte, pentru că deja nu mai avem lapte pe piață și importăm foarte mult. 

Să nu mai vorbesc de faptul că România importă 85% din consumul de carne de porc, deși suntem mari exportatori de grâu și de porumb dar, din nefericire, iată că importăm carne de porc.

Practic, suntem și aici într-o zonă în care apele încep să se tulbure”, arăta europarlamentarul Daniel Buda în cadrul unei intervenții radio. 

Chiar dacă în problema stocurilor alimentare și a siguranței cantitative de produse alimentare la nivel european nu sunt întâmpinate blocaje, tema accesului consumatorilor la produsele de la raft, din cauza prețurilor în creștere, rămâne problematică.

sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România importă masiv lapte și carne de porc. Riscăm o criză alimentară?

Invazia rusă ar putea provoca foamete și o criză alimentară fără precedent în lume

Ultimele Stiri
abonare newsletter