Anunțuri

Comunicat de presă - Microbuzul „Școala Mobilă” pentru proiectul „CEPS Turda – calitate, educație și prietenie în școlile din Turda” a fost recepționat

Primăria Municipiului Turda a recepționat microbuzul „Școală Mobilă”, achiziționat în cadrul proiectului cu finanțare europeană „CEPS Turda – calitate, educație și prietenie în școlile din Turda”.

Microbuzul „școala mobilă” este o inovație în România, fiind gândit de echipa Primăriei Municipiului Turda special pentru proiectul „CEPS Turda”. Instrumentele educaționale inovative care se vor desfășura prin intermediul acestui microbuz, dotat și mobilat ca un atelier școlar mobil, vor contribui la reducerea abandonului școlar timpuriu deoarece prin intermediul lor, școala va fi mai aproape de comunitățile defavorizate, modelând într-un mod prietenos și profesional atitudinea copiilor și a elevilor vis a vis de școală, atrăgând și motivând copiii, elevii și părinții acestora în activități educaționale.
„Școala Mobilă” permite realizarea de activități educaționale multiple atât outdoor cât și indoor, acesta fiind dotat în interior cu 2 spații de lucru (birouri), 2 laptop-uri, imprimantă, TV, spațiu de discuții (băncuțe și masă), pereți laterali cu planșe magnetice, spații de depozitare, cafetieră, microunde, minifrigider și dozator de apă. De asemenea, microbuzul beneficiază de sistem suplimentar de aer condiționat/încălzire care asigură o temperatură medie optimă atât vara cât și iarna. În exterior, microbuzul este dotat cu un TV de mari dimensiuni și sistem de sunet, cu o marchiză laterală care asigură protecția de soare, un generator de curent și cabluri de alimentare direct de la prize, așa încât activitățile outdoor să poată fi organizate în oricare dintre comunitățile defavorizate vizate de proiect.
Activitățile de școală mobilă vor fi în principal activități remediale și motivaționale, implementate de profesori și mentori angajați în cadrul proiectului. Scopul activităților este de a reda încrederea copiilor și a familiilor în reușita socială personală prin intermediul educației. Activitățile educaționale stradale sunt primul pas în procesul de reintegrare școlară a copiilor, contribuind la diminuarea lacunelor educaționale și la creșterea stimei de sine a copiilor care au înregistrat eșec școlar repetat.
Beneficiarii direcți ai acțiunilor cu „Școala Mobilă” sunt 160 de copii antepreșcolari și preșcolari însoțiți de mamele/tutorii lor, care vor participa la ateliere educative pentru dezvoltarea competențelor lingvistice, sociale și cognitive, la acțiuni de mentorat și consiliere, și 120 elevi de gimanziu aflați în risc educațional, implicați în activități de recuperare școlară și dezvoltare de abilități sociale prin mentorat.
„CEPS Turda – calitate, educație și prietenie în școlile din Turda” este un proiect în valoare de 6.226.140,18 lei (1,4 milioane Euro), finanțat din Programul Operațional Capital Uman. Obiectivul general al proiectului este reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu în comunități defavorizate din Turda, prin promovarea educației incluzive și implementarea unui sistem de intervenții integrate de învățare formală, non formală și informală, aplicate la nivel antepreșcolar, preșcolar, primar, secundar și ADS (program integrat de tip „A doua șansă”).
Proiectul este implementat de Primăria Municipiului Turda în parteneriat cu Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, alături de următorii parteneri asociați: Școala „Andrei Șaguna” Turda, Școala „Avram Iancu” Turda, Școala „Horea, Cloșca și Crișan” Turda, Școala „Teodor Murășanu” Turda și Grădinița „Dr. Ioan Rațiu” Turda.
De rezultatele proiectului vor beneficia 60 copii de vârstă antepreșcolară de 2-3 ani, care provin din grupuri vulnerabile, 200 copii de vârstă preșcolară care provin din grupuri vulnerabile, 140 elevi ciclul primar din Școlile Gimnaziale „Andrei Șaguna”, „Avram Iancu”, „Teodor Murășanu” și „Horea, Cloșca și Crișan”, 340 elevi ciclul gimnazial din unitățile de învățământ enumerate mai sus, 50 tineri care nu au absolvit învățământul obligatoriu, și minim 260 Părinți/tutori ai copiilor/elevilor în risc de părăsire timpurie a școlii din Turda. Cel puțin de 500 persoane defavorizate din Turda vor fi mai bine informate, consultate și implicate în activitățile proiectului, conștientizând importanța educației prin activitățile școlii mobile și a celorlalte activități derulate în cadrul proiectului.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter