Actualitate

Centrul se prăbușește. Doar 7 clădiri degradate din 1.000 vor intra în reparații

Evenimentul de joi când un balcon de pe Memorandumului a căzut cu totul readuce în atenție programul Marea Refațadizare al Primăriei Cluj-Napoca prin care fațadele a 1.000 de clădiri vechi din centrul orașului trebuie reparate până în 2018.

Joi dimineața, balconul unei clădiri de pe strada Memorandumului s-a prăbușit și a căzut cu totul. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar oricând se putea produce o nenorocire mai ales că în curtea interioară în care s-a produs incidentul este și un mic magazin. Evenimentul nu este singurul din ultima perioadă. Anul trecut, tot pe strada Memorandumului s-a desprins o bucată mare de tencuială dintr-un balcon și a căzut pe o gheretă. Tot anul trecut, dintr-un blacon de pe strada Horea au început să se desprindă bucăți. O altă clădire de pe strada Napoca a fost la un pas să se prăbușească din cauza degradării avansate, pe pereții exteriori fiind montate elemente de sprijin.

Evenimentul de joi readuce în atenție programul Marea Refațadizare al Primăriei Cluj-Napoca prin care fațadele a 1.000 de clădiri vechi din centrul orașului trebuie reparate până în 2018. Programul a început oficial, anul trecut, proprietarii având obligația să se ocupe de aceste lucrări. În 2014, extrem de puține imobile au fost reparate, Muzeul Farmaciei fiind una din acestea. La începutul anului, primarul recunoaștea că în primul an al programului, efectele nu au fost cele scontate, dar miza pe amenzi. “Legea ne obligă să așteptăm acel an de epuizare a somațiilor, după care să putem aplica sancțiunile aferente celor care nu demarează procedurile. Câteva schele prin centru s-au mai văzut, inclusiv la clădirea Muzeului Farmaciei care era într-o avansată stare de degradare. Proprietarul a fost primul care a venit, a montat schelele și a făcut refațadizarea”, a declarat Boc, la începutul anului.


S-a făcut inventarul problemelor

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au afirmat, joi, că Marea Refațadizare a început totuși anul acesta și deocamdată s-a făcut un inventar al problemelor. “Primăria a iniţiat cel mai important proiect multianual de înfrumuseţare a oraşului: refaţadizarea clădirilor din centrul istoric al oraşului. Primăria a realizat o primă acţiune de inventariere a problemelor, iar proprietarii au fost notificaţi că au obligaţia de a-şi repara proprietăţile”, au spus reprezentanții autorităților locale.

Conform datelor Primăriei, până în luna iunie, şase imobile au documentaţia completă, întocmită în conformitate cu cerinţele din Legea 153/2011 şi din HCL 358/2013 şi urmează să fie iniţiate procedurile necesare, iar pentru alte 7 imobile s-au cerut autorizaţii de refaţadizare pe cheltuiala proprie (spre exemplu, Academia de Muzică).


Primăria acordă facilităţi pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie la astfel de clădiri. Astfel, proprietarii imobilelor degradate au posibilitatea de a realiza lucrările din resurse financiare proprii, sau pot apela la sprijinul financiar rambursabil oferit de Primărie, practic un program de împrumut cu rambursare eşalonată, în termen de 10 ani.

Până în 2018 trebuie reparate 1.000 de clădiri

Potrivit programului de refaţadizare, până în anul 2018 trebuie reparate faţadele a 956 de imobile. În acest sens, în 2013 a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local. Documentul arată că în perioada 2013-2014 trebuie inventariate şi reparate faţadele clădirilor de pe următoarele străzi: Matei Corvin, Vasile Goldiş, Piaţa Muzeului, Parcul I.L. Caragiale; Regele Ferdinand, Horea, Piaţa Gării, I.L. Caragiale, Memorandumului, 21 Decembrie 1989, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Ştefan cel Mare, Mihai Kogălniceanu, Universităţii, Napoca, Piaţa Lucian Blaga, Petru Maior; Potaissa, Fortăreţei, Micu Klein.


În perioada 2015-2016, vor intra în reparaţii clădirile din zona străzii Cuza Vodă, Piaţa Mihai Viteazul, strada George Bariţiu, Emil Isac, Republicii. În perioada 2017-2018 vor fi refăcute faţadele clădirilor din centrul istoric care nu au fost analizate în primele etape.

Potrivit inventarului făcut de Primărie, Clujul a fost împărţit în trei zone, iar zona I cuprinde 376 de clădiri. Dintre acestea, 18 se află într-o stare avansată de degradare și 75 de imobile sunt cu vizibilitate maximă în centrul istoric.


Ce părere au cititorii despre starea proastă a clădirilor din centru

În urma prăbușirii balconului de pe strada Memorandumului, au apărut și reacții ale cititorilor noștri care se întreabă de ce este atât de multă birocrație când vine vorba despre lucrările de reparare a fațadelor. “De ce nu se dă dreptul la reparații fără atâtea hârtii de la Urbanism? Am pățit-o eu, de aceea întreb”, ne-a scris Florica pe Facebook. Un alt cititor se întreabă dacă nu cumva e nevoie și de șpagă.

Alți cititori consideră că de vină ar fi și lucrările de modernizare a străzilor din cauza cărora se produc trepidații. “De la atâtea picamere, gălăgie și praf ce să mai.... Și pe strada Horea s-a întâmplat la fel . Ei sparg cu picamer de 20 T, manual nu au timp că expiră termenul”, ne-a scris Ioan Mihali.

abonare newsletter