Actualitate

Tahal a închis ochii la Centrul de Deşeuri, a încasat banii şi pleacă

Inginerul desemnat de Atzwanger pentru a asigura dirigenţia de şantier, Tahal Consulting Engineers, a încasat aproape două milioane de lei pentru supravegherea lucrărilor din contractele pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, deşi obligaţiile sale au fost realizate numai în proporţie de aproximativ 75%.

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a declarat că Tahal a trimis o cerere de reziliere a contractului cu administraţia judeţeană după ce s-a dovedit că nu îşi poate îndeplini obligaţiile. Problema este că, până la apariţia rezultatelor expertizei, inginerul nu ar fi observat nicio neregulă la proiectele pe care le supraveghea şi care, acum, aproape toate, sunt în curs de reziliere, scrie gazetadecluj.ro.

La contractul semnat cu administraţia judeţeană, Tahal a insistat să încheie un act adiţional cu Consiliul Judeţean prin care se angaja să ducă la bun sfârşit implementarea tuturor contractelor de execuţie, în suma licitată anterior. Este vorba despre centrul de management integrat al deşeurilor, drumul de acces la acesta, construcţia a trei staţii de transfer şi închiderea şi ecologizarea a cinci depozite de deşeuri urbane neconforme.


Ulterior, după publicarea expertizei cerute de Consiliul Judeţean în primăvara anului trecut, s-a aflat că de fapt există mai multe nereguli la CMID. Un raport lunar al progresului înregistrat la sistemul integrat de management al deşeurilor din judeţul Cluj în luna iunie 2014 arată că antreprenorul, Atzwanger, ”a desfăşurat lucrări într-un ritm foarte redus” în perioada raportată.

Tahal se scaldă în bani europeni

La licitaţia organizată de Compania de Apă pentru serviciile de management al proiectului de modernizarea şi refacerea reţelelor de apă din Cluj şi Sălaj s-a înscris şi a câştigat firma Tahal Consulting Engineers LTD., care, pentru serviciile de asistenţă tehnică, va primi aproximativ 14 milioane de lei. Bani frumoşi faţă de contractul cu CJ Cluj. Compania de Apă Someş, care gestionează reţelele de apă potabilă din cele două judeţe, a obţinut o finanţare de 196,9 milioane de euro. Din aceşti bani, 74% reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.


Tahal Consulting LTD a mai lucrat la proiecte similare şi chiar a fost implicată într-un episod controversat la Slobozia, unde a fost angajată pentru reabilitarea sectorului de apă şi apă uzată din judeţul Ialomiţa. Tahal a fost acuzată de surse din presa locală că a reciclat documentele pe care le-a folosit într-un proiect anterior şi le-a adăugat un plan tehnic al reţelei realizat de SC Urban, compania care administra reţeaua. Însă planul tehnic folosit de Tahal a fost realizat înainte de Revolutie, iar între proiect şi realitatea din teren au apărut diferenţe semnificative. Firma care trebuia să realizeze lucrările s-a confruntat cu tot felul de complicaţii pe teren, iar în momentul în care aceasta a primit termen de finalizare, au apărut şi contestaţiile la adresa felului în care Tahal îşi face treaba.

Dirigenţie la DNA

Firma Tahal nu este străină nici de anchetele procurorilor DNA şi de neregulile făcute pe fonduri europene. “În perioada noiembrie 2011-prezent, Mîndroiu Adrian, director general şi ulterior director la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AM POSM), în mod repetat, a pretins şi primit bani, alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, cu complicitatea şi a altor persoane, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menţionat, între care şi firma Tahal Consulting Engineering SRL.


Concret, la data de 5 aprilie 2011, între reprezentanţii firmei Tahal Consulting Engineering SRL şi autoritatea de mediu s-a semnat un contract având ca obiect acordarea de asistenţă tehnico-economică pentru direcţiile şi birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparţinând de POSM, legat de proiectele finanţate din asistenţa financiară nerambursabilă. Valoarea contractului este de 19,94 milioane de lei”, arată un comunicat al DNA. Cel care şi-a dat girul pentru aceste afaceri a fost fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, iar legătura dintre ministru şi firma Tahal este făcută prin intermediul lui Yosef Grunfeld (cetăţean israelian, născut în Ungaria) acţionar în cadrul Tahal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter