Actualitate

FOTO - Perla staţiunilor din Cluj, acoperită de stuf şi prădată de hoţi până la ultima cărămidă

În Cluj-Napoca există 29 de izvoare cu proprietăţi terapeutice, unele dintre acestea fiind unice în Europa. Apa "miraculoasă" ajută la tratarea bolilor de rinichi, hipertensiunii arteriale sau diabetului.

În anul 1927, profesorul Dominic Stanca a descoperit izvoarele cu proprietăţi terapeutice de pe terenul mlăştinos de lângă calea ferată din Someşeni. El nu aflat întâmplător de aceste ape considerate miraculoase, ci de la sătenii care foloseau apa din respectivele izvoare cu mult înainte să le fie confirmate calităţile terapeutice. După aproximativ un an de la acea descoperire importantă, profesorul Dominic Stanca a pus bazele Băilor Someşeni care au devenit o perlă a Clujului în perioada comunismului. Stufărişul de pe terenul de câteva zeci de hectare a fost transformat în plaje, izvoarele din care se alimentau doar sătenii au fost amenajate, au fost construite bazine şi săli pentru tratament. Băile Someşeni aveau pacienţi din toată ţara, dar şi din străinătate.

Totul a revenit la starea iniţială

Astăzi, la 87 de ani de la deschiderea băilor, locul a revenit la starea iniţială: stufărişul a pus stăpânire pe teren, sălile de tratament şi bazinele sunt distruse aproape în totalitate, salcâmii au fost tăiaţi pentru lemn de foc, drumul de acces este plin cu noroi şi loc de depozitare a gunoaielor. Din izvoarele amenajate din grija profesorului Stanca, numai două mai funcţionează şi la fel ca în 1927, doar localnicii mai beau apă din izvoare. Zilnic, zeci de clujeni vin cu PET-uri să se aprovizioneze cu apă de la izvor, deşi nu au nicio garanţie că apa este pură şi că nu i-ar îmbolnăvi de fapt. “De 36 de ani beau apă de aici de la izvor. Am tot avut probleme cu rinichii, dar apa asta să ştiţi că îi bună pentru rinichi”, spune Ion Moldovan, un clujean care locuieşte chiar în vecinătatea fostelor Băi Someşeni şi care se alimentează frecvent cu apă de la izvorul pentru boli renale. Nu se teme că apa ar putea să aibă impurităţi şi nici de faptul că în preajma izvorului este plin de gunoaie.


Sunt şi sceptici care nu se încumetă să se trateze

Un alt clujean aflat doar în trecere prin zona fostelor băi afirmă că oamenii nu ar trebui să aibă încredere în apa care mai curge pe ţevi. “O cunoştinţă de-a mea a dus o sticlă cu apă din asta la analize şi au ieşit tot felul de impurităţi. Dacă laşi apa în sticlă, se văd tot depuneri”, spune bărbatul. Şi el are probleme cu rinichii, spune că a băut apă ani la rând, dar nu s-a însănătoşit. Este contrazis însă repede de Ion Moldovan care afirmă că anul trecut a fost plecat două săptămâni la copii în Italia şi în acea perioadă când nu a băut apă de la izvorul din Someşeni s-a simţit rău.

Pe terenul fostelor Băi Someşeni sunt 29 de izvoare, unele dintre ele unice cum ar fi cel care ajută la reglarea glicemiei pentru persoanele care suferă de diabet.


Băi pentru distracţie, dar şi pentru tratament

Cei doi clujeni îşi amintesc că în perioada comunismului, locul era plin de oameni, veniţi din toate părţile ţării atât pentru tratament cât şi pentru plajă. Pe lângă bazinele pentru tratament, în ultimii ani de funcţionare a băilor cei care mergeau pentru distracţie puteau cumpăra mici şi bere. Ei spun că în locul stufului erau amenajate plaje cu nisip, erau şi bazine cu apă termală despre care nu sunt foarte siguri dacă într-adevăr erau ape termale sau era doar apă încălzită.

Ion Moldovan afirmă că Băile Someşeni au funcţionat până în anii ’90, fiind închise imediat după Revoluţie, iar de aproximativ 15 ani, clădirile au fost furate bucată cu bucată astfel că astăzi mai stă în picioare doar ce nu a fost bun de furat.


Asociere pentru refacerea Băilor Someşeni

Ani la rând, autorităţile locale şi moştenitorii terenului din Someşeni au promis reamenajarea fostelor băi, dar până la sfârşitul anului trecut nu s-a făcut nimic concret din cauza “luptelor” în instanţă între moştenitori. Acum, terenul aparţine avocatei Ioana Gidro Stanca, nepoata lui Dominic Stanca, şi omului de afaceri Valentin Nica. Cei doi au în plan să realizeze pe locaţia fostelor băi un aquapark, dar şi bazine acoperite prin care să redea clujenilor fostele Băi Someşeni cu izvoare terapeutice.

Din acest plan ambiţios s-a realizat până acum doar o asociere cu Primăria Cluj-Napoca, în noiembrie 2013. Autorităţile locale vor face drumul de acces până la băi, iar restul investiţiei va fi realizată din fonduri private de cei doi proprietari ai terenului. Costul total al reamenajării Băilor Someşeni este de aproximativ 20 milioane euro.


Mai multe despre asocierea dintre Primărie şi avocata Ioana Gidro Stanca şi Valentin Nica puteţi citi AICI.

Fotografiile au fost realizate de Otilia Mureşan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter