Actualitate

Achiziţie cu cântec! Autobuze electrice în loc de alte tramvaie mov?

DNA Cluj a redeschis dosarul de corupţie privind achiziţia celor patru tramvaie mov prin firma poloneză PESA. Deocamdată pe şinele de tramvai modernizate circulă doar patru tramvaie noi. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu ştiu dacă vor mai cumpăra alte tramvaie moderne.

Primăria Cluj-Napoca a investit 128 milioane lei, din care 85% sunt fonduri europene, pentru modernizarea celor 26,6 kilometri de linie de tramvai, inaugurată în vara acestui an. Deocamdată majoritatea tramvaielor care circulă pe noile şine sunt tot de generaţie veche, în parcul auto al Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) Cluj-Napoca fiind doar patru tramvaie noi, de ultimă generaţie, cumpărate în urma încheierii unui contract cu polonezii de la firma PESA. Celebrele tramvaie mov au costat 6 milioane euro, consumă cu 50% mai puţin decât cele vechi şi au o capacitate de 296 călători.

Deşi anul trecut, primarul interimar de la acea vreme, Radu Moisin declara că vor fi cumpărate în total 12 tramvaie mov, clujenii s-au ales până la urmă doar cu patru din cele 12 promise. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca explicau în primăvara acestui an că nu mai pot fi cumpărate alte tramvaie noi pe baza contractului cu PESA deoarece a expirat. De asemenea, nu se ştia nici dacă din bugetul local pe 2013 vor mai fi alocaţi bani pentru alte tramvaie noi.


“Contractul cu PESA, încheiat în 27 martie 2012, a expirat. În contract se preciza că numărul maxim de tramvaie care pot fi achiziţionate este 12, dar nu se menţiona şi numărul minim. Noi am achiziţionat patru tramvaie”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei, în luna martie a acestui an.

Poate în 2014, dacă şi RATUC doreşte

Din martie până în prezent, nu s-a alocat nimic din bugetul local pentru alte tramvaie noi, iar reprezentanţii Biroului Mass-Media au precizat, duminică, faptul că nu deţin nicio informaţie cu privire la achiziţionarea de tramvaie. “Nu ştim încă dacă vor mai fi achiziţionate alte tramvaie. Se va discuta cu ocazia bugetului pe 2014”, a menţionat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. Ea a adăugat că se va ţine cont şi de solicitarea RATUC, dacă vor dori sau nu să fie cumpărate tramvaie.


Dacă nu sunt tramvaie, vor fi autobuze electrice

Dacă despre cumpărarea de tramvaie noi reprezentanţii Primăriei nu ştiu nimic, primarul Emil Boc declara în urmă cu câteva zile că rămâne în picioare programul cu fonduri elveţiene prin care vor fi cumpărate autobuze electrice. În acest moment demersurile necesare pentru cumpărarea autobuzelor electrice se află în derulare, mai exact studiul tehnic, urmând apoi etapele următoare. Conducerea Primăriei speră ca anul viitor să circule în oraş autobuzele electrice.

DNA Cluj redeschide dosarul de corupţie pe achiziţia tramvaielor poloneze

Dacă despre cumpărarea de tramvaie noi nu se ştie nimic deocamdată, apar informaţii noi cu privire la această achiziţie. Astfel, firma poloneză PESA este acuzată că a încălcat prevederile din caietul de sarcini, iar procurorul şef DNA Cluj, Elena Botezan a dispus redeschiderea dosarului de corupţie pe achiziţia de tramvaie de către Primărie, cerând continuarea cercetării faţă de compania poloneză PESA.


DNA a admis parţial o plângere penală a companiei româneşti Astra Vagoane Călători şi va face cercetări privind circumstanţele prin care Astra Vagoane a pierdut licitaţia, deşi concurentul polonez nu respectase nici măcar cerinţele din caietul de sarcini. În acelaşi timp, Astra a înaintat o nouă plângere prin care cere DNA să extindă cercetările şi asupra membrilor din comisia Regiei Autonome de Transport Urban Călător (RATUC) responsabili de această licitaţie, inclusiv a fostului primar interimar Radu Moisin.

Astra Vagoane acuză PESA de înşelăciune

Prin plângerea penală făcută, Astra Vagoane a sesizat şi săvârşirea infracţiunii de înşelăciune presupusă a fi făcută de societatea poloneză participantă la licitaţia publică, constând în prezentarea unor date false privind capacităţile, performanţele produselor sale, modalitate prin care a reuşit să fie declarată câştigătoarea licitaţiei.


În cazul în care DNA va decide extinderea cercetărilor şi asupra foştilor funcţionari publici implicaţi în licitaţie, aceştia riscă să fie puşi sub urmărire penală sub aspectul infracţiunilor de corupţie, neglijenţă în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri oficale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter