Actualitate

FOTO: Intrările în Cluj-Napoca: obeliscuri degradate şi comuniste

Cluj-Napoca, oraşul de cinci stele, candidat la titulatura de Capitală Culturală Europeană 2021 şi câştigător al competiţiei Capitală Europeană a Tineretului 2015 îşi întâmpină turiştii şi oaspeţii prin plăcuţe pe care abia poate fi zărit numele municipiului şi obeliscuri din care se desprind bucăţi.

Porţile de intrare în Cluj-Napoca nu spun nimic despre municipiu în afara clasicului “Bine aţi venit!” şi numele oraşului inscripţionat pe plăcuţe sau pe obeliscuri vechi din perioada comunismului. În cel mai bun caz, pe unele bannere la intrarea în oraş, alături de mesajul de bun venit este scris “visit Cluj”, pe o tablă sunt scrise oraşele înfrăţite, iar pe obeliscul de la intrarea dinspre comuna Baciu este un mesaj care abia dacă se mai descifrează: “Oraş martir – Cluj-Napoca. Cinste eroilor 1989 – 1994”. Alte indicii despre Cluj-Napoca lipsesc cu desăvârşire astfel că un turist care nu a mai pus niciodată piciorul în oraş nu află nimic despre locul în care va intra.

Obeliscuri degradate şi catarge tricolore de pe vremea lui Funar

La intrările dinspre Turda şi Dej au fost ridicate în perioada comunismului două obeliscuri pe care este inscripţionat numele municipiului. De atunci însă, acestea nu au mai fost întreţinute şi nici reparate astfel că acum se află într-o stare deplorabilă: cad bucăţi de tencuială din ele, au fost vandalizate, iar unele litere din numele oraşului au picat. Lângă obeliscul de la intrarea dinspre Baia Mare – Dej sunt trei catarge tricolore care, cel mai probabil, datează din mandatul de primar al lui Gheorghe Funar.


Primăria Cluj-Napoca a avut în plan să schimbe obeliscurile din oraş în anul 2008 când a fost organizat un concurs de idei, dar din cauză că ideile au fost foarte slabe, s-a renunţat la această idee.

2014 ar putea aduce intrări noi în oraş

La cinci ani de la iniţiativa eşuată, Primăria Cluj-Napoca s-a lansat din nou într-un proiect de schimbare a intrărilor în oraş. La sfârșitul lunii iunie, în ședința extraordinară de Consiliu Local, a fost aprobată alocarea a 40.000 lei din bugetul local Asociației Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană pentru organizarea unui concurs de elaborare a unui standard vizual integrat de semnalizare a intrarilor in municipiu.


Primarul Emil Boc a precizat că acest concurs se adresează arhitecţilor, urbaniştilor, designerilor însă nu exclude echipe mixte care pot veni cu propuneri până la data de 22 noiembrie 2013 pentru realizarea unui sistem de comunicare la standardele pe care le merită un oraș cu adevărat european. Cel mai probabil, intrările în oraş ar putea fi realizate anul viitor.

Ce se doreşte să transmită noile intrări în oraş

Potrivit conducerii Primăriei, proiectul nu se reduce doar la a crea semnalizări pentru intrările oraşului, ci are în vedere crearea unui sistem cadru de afișaj pentru reprezentarea vocii comunității noastre. În regulamentul concursului este menţionat faptul că se va renunţa la ideile din anii ’60 – ’70 când se ridicau totemuri la intrările în oraş. Pe lângă mesajul consacrat “Bine aţi venit!”, la intrarea în oraş ar putea să apară şi mesaje precum “Cluj-Napoca - Oraș Candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021”, “Cluj-Napoca 2015 - Capitala Europeană a Tineretului”, “TIFF 2014”. Acestea sunt doar câteva posibilităţi sugerate de organizatorii concursului care subliniază că proiectul trebuie să fie dedicate comunităţii şi să exprime identitatea urbană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter