Actualitate

Volum dedicat istoriei fumatului în România

<p>Asociaţia „Clujul de altădată” publică un volum dedicat istoriei fumatului în România.</p>

 

Preşedinţa Asociaţiei „Clujul de altădată”, cercetător ştiinţific Anca Lăcrimioara Chiş, a declarat pentru Agerpres că lucrează în prezent la ultimele detalii ale unei expoziţii dedicate istoriei fumatului în România, care va fi deschisă la Casa Municipală de Cultură.

Cu prilejul expoziţiei va fi lansat albumul intitulat „Patimă şi viciu. Artă şi fum”, cu imagini inedite cu fumători celebri, dar şi instrumente de fumat. Volumul de lux va avea un număr limitat de exemplare.

„Fumatul este un viciu care a dezvoltat o adevărată artă a obiectelor specifice, de la pipe şi tabachere la cutiuţe muzicale, scrumiere şi diverse suporturi. În trecut, tabacherele încrustate cu pietre preţioase sau semipreţioase ori cu fildeş, erau cadouri de mare efect pentru clasele sociale înstărite”, a explicat Anca Lăcrimioara Chiş. Ea spune că istoria fumatului face parte din istoria civilizaţiei, iar în România nu a fost aproape de loc studiată. În Ţara Românească şi Moldova, pipele şi ciubucele au fost aduse de turci. Fumatul unei pipe este şi azi un adevărat ritual.

În expoziţie va fi prezentată şi o fotografie cu tabachera de argint oferită în dar regelui Carol I de industriaşul Dumitru Bragadiru, la 15 noiembrie 1894, când cuplul regal a sărbătorit nunta de argint. Tabachera a fost realizată în atelierul lui Paul Telge (1840-1909) din Berlin.

Cristofor Columb a fost primul european care a adus dovezi despre ciudata practică exotică, după călătoria efectuată în Marea Caraibelor. Pe la mijlocul secolului al XVI-lea, fumatul pipei devenise deja o practică şi în Europa. Ţigările au început să se fabrice la scară industrială pe la mijlocul anilor 1800.

Ultimele Stiri
abonare newsletter