Actualitate

„Situațiile de urgență” au nevoie de o reînnoire urgentă

<p><img src="documente/stories/01_ianuarie/14_ziua/03-smurd 5.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Numărul intervențiilor la care a participat ISU Cluj a crescut cu 42% anul trecut.</p>

Acțiunile de intervenție ale pompierilor și medicilor SMURD din Cluj au crescut anul trecut cu 42% față de anul precedent. Cele mai multe intervenții au fost pentru acordarea de prim ajutor medical calificat, urmate de incendii.

Printre problemele cu care s-a confruntat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj se numără vechimea tehnică a mașinilor, mai bine de jumătate având norma de folosință depășită.

Acțiunile de intervenție ale pompierilor ISU Cluj și echipelor SMURD au crescut în 2011 cu 42% față de anul precedent, potrivit raportului de activitate pe anul trecut prezentat ieri de conducerea ISU Cluj. „Acțiunile de intervenție au crescut cu 42%, în principal datorită creșterii numărului de intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat prin intermediul SMURD-ului”, a afirmat generalul Vasile Șomlea, șeful ISU Cluj. Peste 86% din totalul intervențiilor au fost reprezentate de asistența medicală de urgență și descarcerare, aproape 6% au fost incendii și aproape 3% arderi necontrolate.

În urma incendiilor produse, au decedat 5 persoane, faţă de o persoană în anul 2010.

În raport se menționează că a crescut numărul de misiuni, cu toate că bugetul alocat a fost mai mic şi numărul de angajați a scăzut după disponbilizările de anul trecut.

Mai bine de jumătate din mașini, uzate

Printre problemele cu care s-a confruntat ISU Cluj se numără vechimea autospecialelor din dotare. „Printre problemele cu care ne-am confruntat, ca și în alți ani, țin, pe de o parte, din cauza vechimii tehnice a mașinilor de intervenție și pe de altă parte datorită creșterii numărului de intervenții, dar mai ales al acelor intervenții la arderile necontrolate care au avut loc la miriști, la păduri, în special în toamna anului trecut”, a adăugat Vasile Șomlea. Însă, prin fonduri europene, anul acesta vor mai fi achiziționate 12 autospeciale pentru regiunea Nord-Vest. În 2011, au intrat în dotare 5 autospeciale de apă şi spumă, 4 ambulanţe, 1 descarcerare grea, toate prin programul operaţional regional.

Din raportul ISU Cluj reiese că din cele 86 de autospeciale din dotare, 58% au norma de folosire depășită.

7.000 de adulți și 1.000 de copii ajutați de SMURD

Potrivit raportului de activitate al ISU Cluj, serviciul SMURD a intervenit în medie la 22,63 cazuri pe zi, fiind asistaţi aproape 7.000 de adulţi şi 956 de copii. Faţă de anul 2010 numărul cazurilor a crescut cu aproape 30%. La această dată, în cadrul unităţii SMURD sunt 18 ambulanţe, din care zilnic în intervenţie sunt două ambulanţe terapie intensivă mobilă, 6 ambulanţe de prim-ajutor, o ambulanţă neonatologie, două maşini medic de urgenţă, o ambulanţă transport victime multiple și o autospecială de asigurare logistică. Timpul mediu de răspuns al SMURD a fost de 14,51 minute.

Centru de pregătire din 2% pentru SMURD

Printre realizările pe anul trecut se numără realizarea centrului de pregătire pentru SMURD, prin donarea a 2% de către populația județului. De asemenea, prin intermediul Consiliului Județean au început investițiile la centrul SMURD din Mociu, iar anul acesta s-ar putea realiza dispeceratul integrat.

abonare newsletter