Actualitate

Galerie de artă fotografică la Şcoala „Tudor Jarda”

<p>Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” inaugurează marți Galeria de Artă „Carol Pop de Szathmari”.</p>

 

Evenimentul are loc la împlinirea a 200 de ani de la naşterea pictorului, graficianului şi primului fotograf de război din lume, Carol Pop de Szathmari, născut în Cluj în 12 ianuarie 1812.

Inaugurarea va avea loc la sediul central al şcolii, pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51, începând cu ora 17.00, această manifestare culturală fiind deschisă cu prezentarea expoziţiei foto „Reportaj...la cald”. Evenimentul va fi însoţit de un moment artistic susţinut de cursanţii Şcolii de Arte Cluj, cât şi de proiecţia video „Reportaj de război”.

Carol Pop de Szathmari, personalitate marcantă a vremii sale, a constituit o punte de legatură între Transilvania şi Regatul României, mare parte din activitatea sa desfăşurându-se la Bucureşti, unde a şi murit în anul 1887. A fost primul fotograf de artă şi documentarist din Regatul României şi unul dintre primii zece fotografi din Europa. În anul 1855 a primit medalii pentru albumele de fotografie realizate şi pentru activitatea sa fotografică din partea Reginei Angliei, Împăratului Austriei, Regelui Spaniei, cât şi din partea lui Napoleon al III- lea al Franţei.

Galeria inaugurată la sediul Şcolii de Arte Cluj va fi dedicată cu precădere artei fotografice, această galerie adăugându-se celorlalte două pe care le are Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”: Galeria „Arte“ şi Galeria „55“.

abonare newsletter