Actualitate

Cluj-Napoca și Florești, legate prin alei și piste de biciclete. Culoarul, de-a lungul Someșului

Peste 20 de asociații cer Consiliului Județean Cluj cedarea unei fășii de teren în vederea realizării unui proiect prin care, Florești și Cluj-Napoca să fie legate de-a lungul Someșului prin alei pietonale și piste de biciclete.

 

 


„Veste bună: 21 de asociații la nivel local și național ne solidarizăm și cerem printr-un memoriu către Consiliul Județean să cedeze o fâșie îngustă la compania de apă dintre Florești și Cluj, astfel încât să avem o pistă de biciclete și o alee pietonală care leagă cele două localități și altfel decât prin trafic auto”, arată asociația Someșul nostru.

 


Printre cele 21 de asociații care s-au alăturat inițiativei se află și Asociația Societate Organizată Sustenabil S.O.S. reprezentată de activistul clujean Adrian Dohotaru.

„Având în vedere că pistele pentru biciclete, pentru a fi atractive biciclistic, inclusiv și mai ales pentru mobilitatea de tip navetistic între Florești și Cluj-Napoca, situate la o distanță de numai câțiva kilometri, cu potențial de zeci de mii de utilizatori velo și trotinestistic (dat fiind că faptic Floreștiul are mult peste 60.000 locuitori, dintre care o mare parte circulă cvasi-zilnic spre Cluj-Napoca, și se adaugă tot mai mulți din Gilău, Luna și alte localități din zonă), necesită realizarea la distanță de extrem de aglomeratul DN1 / E60 (din cauza disconfortului major prin noxe și zgomot pe care îl produce acest drum, pentru care valorile de trafic motorizat sunt printre cele mai mari la nivelul întregii Românii), și fără diferențe de nivel semnificative, ceea ce este posibil doar la nivelul luncii Someșului Mic, fără a urca pe terasele și versanții abrupți”, arată asociațiile care au semnat solicitarea către Consiliul Județean Cluj.


Culoarul ar avea 2 km

Inițiatorii arată că în vederea realizării proiectului prin care să fie construite aleile pietonale și pistele de biciclete care să lege cele două localități este nevoie de o fâșie de 2 km și cu lățime de până la 6 metri.

„Nu există alternativă rezonabilă de culoar pentru realizarea unei piste pentru biciclete plus eventual alee pietonală pe axul Someșului Mic între Cluj-Napoca și Florești și deci e tehnic practic inevitabilă o traversare a terenului respectiv, fiind necesară o fâșie cu lățimea de circa 4-6 metri, și lungime totală de circa 2 km”, mai precizează asociațiile.


Sursă foto: Facebook/ Someșul nostru

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter