Actualitate

Clujenii care găsesc gunoaie pe Someș pot sesiza autoritățile pentru a face curățenie. Ce trebuie să faci pentru a trimite sesizarea?

Clujenii au posibilitatea de a trimite o sesizare către Primăria Cluj-Napoca, Apele Române și Garda de Mediu, prin care să notifice autoritățile dacă în zona Someșului se află gunoaie. Acțiunea, menită să asigure un loc curat celor care se plimbă de-a lungul râului și vor să se bucure de peisaj.

 

 


Inițiativa le aparține celor din cadrul SOS Someșul nostru, sesizarea adresându-se primarului Emil Boc, Gărzii de Mediu și ABA Someș-Tisa.

 


„Someșul în zona industrială e superb! Date fiind condițiile pandemice, ne-am deplasat un grup restrâns de zece persoane ca să vedem frumusețea arealului și potențialul de viitor parc și culoar verde albastru, care va face legătura între estul Clujului și Apahida. Depinde de autorități acest culoar, mai ales că la restructurarea zonei industriale în cartier de locuit trebuie să ne asigurăm că e cât mai mult spațiu public.

Vom mai face vizite de studiu, inclusiv cu voi, dacă permite pandemia, dar vrem să vedem Someșul curățat în dreptul oserului. De aceea, ajută-ne cu o sesizare și trimite și tu autoritățile să facă curățenie pentru ca cine merge la Oser dinspre Someș sau în plimbare ori cu bicicleta de-a lungul râului să găsească un râu curat”, au transmis activiștii de mediu din  cadrul „Someșul nostru”.


Sesizarea poate fi completată AICI.

De asemenea, în acest weekend, activistul clujean Adrian Dohotaru a organizat un tur pe râul Someș, unde participanții s-au putut bucura de locurile sălbatice din zonă. Aceștia însă, s-au „întâlnit” și cu gonoaie pe traseu, lucru care nu mai este o noutate pentru cei care frecventează zona.


„Ieri am fost la un tur ghidat pe Someș, organizat de Adrian Dohotaru în zona Iris, cu locuri sălbatice și interesante, dar și cu gunoaie”, a scris Alexandra Mureșan, în urma participării la turul ghidat.

Someșul, transformat în groapă de gunoi

În această vară, în spațiul public au circulat câteva imagini în care se poate observa cum o persoană arunca mai multe gunoaie direct în Someș, în Florești.


În imaginile video se poate vedea cum o persoană din ghetoul Dallas din Florești arunca un sac plin cu gunoaie în Someș, în aceeași zonă fiind și alte mormane de deșeuri, care au ajuns să transforme locul într-o adevărată groapă de gunoi. 

Întâmplarea ar fi avut loc pe data de 30 mai a acestui an.

„Florești, 30 mai, aproximativ ora 17, aruncă gunoiul direct în Someș. Trimitem și d-lui primar. Se spunea că nu va tolera asemenea situații și că au amplasat camere. După acum arată locul...”, scria ANCBP Antibraconaj și Antipoluare Cluj, care a publicat și imaginile video.

Deșeurile ilegale de pe Someș provind din două surse

Și în luna aprilie a acestui an a fost sesizată vechea problemă a deșeurilor aruncate ilegal pe Someș. Atunci, activiștii clujeni precizând că gunoaiele provind din souă surse: comunitatea de romi ghetoizată din Floresti și persoanele care aruncă ilegal deșeurile.

Astfel, activiștii clujeni de mediu, împreună cu deputatul independent Adrian Dohotaru semnalau din nou în această primăvară că gunoaiele aruncate pe râul Someș ajung să treacă chiar prin inima „orașului de cinci stele”.

În urma unor investigații făcute de activiști, au descoperit ele două posibile surse ale deșeurilor.

„Din investigațiile noastre, deșeurile din Vestul Clujului vin din două surse. În primul rând comunitatea de romi ghetoizată din Floresti, unde trebuie făcut un contract de salubrizare, plus un proiect de asistență socială la nivel metropolitan. În al doilea rând, persoane care aruncă ilegal deseuri în Floresti si Cluj, care pot fi suprinse printr-un sistem video de supraveghere în cateva puncte cheie, plus accesibilizarea malurilor cu alei si piste (pentru ca zonele acestea să fie tranzitate și astfel să nu se mai arunce)”, scris Adrian Dohotaru pe rețelele de socializare, în aprilie.

Chiar și așa, se pare că aplicarea amenzilor nu dă rezultate, astfel, lipsind identificarea unor soluții concrete pentru a rezolva situația deranjantă care le este cunoscută clujenilor de ani de zile.

Sursă foto: Facebook/ Someșul nostru

CITEȘTE ȘI:

Malurile și apa Someșului, poluate de gunoaie aruncate ilegal. Deșeurile ajung din Florești la Cluj

abonare newsletter