Actualitate

Masca devine OBLIGATORIE pe stradă unde incidența e mai mare de 6 la mie. În Cluj-Napoca e 8,5

Masca de protecție devine obligatorie pe stradă în localitățile în care incidența este mai mare de 6 cazuri de Covid-19 la mie. Măsura se aplică de astăzi, după ce ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial.

 

Masca de protecţie redevine obligatorie în toate spaţiile publice deschise în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6 la mia de locuitori.


 

Această măsură se va aplica și în Cluj-Napoca, unde incidența cazurilor de Covid-19 a ajuns la 8,5 infectări la 1.000 de locuitori.


Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

„Conform documentului, în localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise”, a informat miercuri Ministerul Sănătăţii.


Ministerul Sănătății precizează că vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, „în mod individual” sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Cine nu este obligat să poarte masca

Există și câteva exemple de persoane care nu sunt obligate să poarte masca de protecție:


„Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat (activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.


Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.”

CITEȘTE ȘI:

Scenariu sumbru pentru Cluj-Napoca. Circulația, INTERZISĂ după ora 20:00, începând de joi

 

Mesaje RO Alert, emise din cauza creșterii accelerate a cazurilor de Covid-19 în România

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter