Actualitate

Restricții noi pentru incidența Covid peste 6, aprobate! Fac excepție doar cei vaccinați sau trecuți prin boală

Noile restricții pentru localitățile în care incidența Covid-19 este de peste 6 cazuri la 1.000 de localități au fost aprobate de Guvern.

 

De la aceste restricții fac excepție doar persoanele vaccinate împotriva Covid-19 cu schemă completă sau persoanele care au trecut prin boală.


 

Restricțiile se aplică și pentru persoanele care se testează de Covid-19, nu doar pentru cele nevaccinate.


„Hotărârea aprobată astăzi permite desfășurarea unor activități doar pentru cei vaccinați împotriva Covid-19, respectiv persoanele aflate în perioada dintre a 15-a şi a 180-a zi după confirmarea cu Covid-19 (trecuți prin boală). De ce nu permitem și testaților? Există un management al riscului și considerăm că pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, la ATI, ei se pot infecta, ei pot avea probleme și pot ajunge mai repede la Terapie Intensivă”, a spus Raed Arafat.

Exemple de restricții de la care fac excepție persoanele vaccinate și trecute prin boală, când incidența e peste 6/1.000: 

- activitatea în restaurante, baruri sau cafenele, în interior sau la exterior, este permisă la 50% capacitate între orele 05:00 și 24:00.
- persoanele vaccinate sau trecute prin boală sunt exceptate de la restricțiile de circulație pe timp de noapte
- magazinele, mall-urile se închid la ora 22:00
- organizarea evenimentelor private precum nunțile, botezurile sau mesele festive, va fi permisă cu participarea a celor două categorii, la incidența peste 6 la mie, cu 50% din capacitate. 
- evenimente sportive cu spectatori vor fi permise cu până la 50% din capacitatea maximă, cu distanțare socială de un metru între participanți și purtarea măștii, pentru cele două categorii de persoane
- organizarea spectacolelor, concertelor și a altor evenimente culturale, în aer liber, la 50% din capacitate, cu masca de protecție, este permisă pentru cele două categorii
- activitățile sportive și recreative în aer liber se desfășoară cu cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. 


Masca, obligatorie în aer liber?

În legătură cu obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber în localitățile cu incidența peste 6/1.000, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a spus că vor fi excepții, dar mai multe detalii se vor știi luni:

„La rata peste 6 cazuri la mie masca va fi obligatorie, dar vor fi și excepții, iar acestea vor fi detaliate luni în ordinul Ministrului Sănătății – Ministrului de Interne. Unde nu se poartă: la activități sportive și în parcuri, de exemplu. Vorbim de zone de risc. Vor apărea datele luni.”


CITEȘTE ȘI:

Lista tuturor RESTRICȚIILOR după aprobarea Hotărârii Nr. 76 din 30 septembrie

 

abonare newsletter