monitorulcj.ro Menu
Actualitate

PROBLEME la noile reglementări! Copiii între 6 și 12 ani care fac sport, nevoiți să se testeze la fiecare 72 de ore pentru a merge la antrenamente?

Copiii între 6 și 12 ani care fac sport de performanță nu se pot vaccina, însă trebuie să prezinte certificatul verde în sala de antrenamente. Conform legii, copiii ar trebui să se testeze la fiecare 72 de ore pentru a li se permite accesul.

PROBLEME la noile reglementări! Copiii între 6 și 12 ani care fac sport, nevoiți să se testeze la fiecare 72 de ore pentru a merge la antrenamente?

 

 


Prin Hotărârea numărul 70 adoptată în 16 septembrie de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se prevede că în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se prevede faptul că unele activități pot fi desfășurate doar cu prezența următoarelor categorii de persoane:

 


- Vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
- Care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virisul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore
- Care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Doar copiii sub 6 ani, exceptați de la norme

Aceeași hotărâre mai prevede, ca excepție, faptul că:


- Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

În acest moment, în România pot fi vaccinați copiii care au vârsta de minimum 12 ani, în luna iunie a acestui an, țara noastră demarând campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 12-15 ani.


„După cum ştiţi, pe data de 2 iunie, am demarat etapa de vaccinare şi pentru grupa de vârstă 12-15 ani cu vaccinul de la BioNTech - Pfizer, primul vaccin care este autorizat la nivel mondial, inclusiv în Europa, pentru a fi folosit la această grupă de vârstă. La nivelul UE, România este prima ţară care a demarat campania de vaccinare şi pentru grupa de vârstă 12-15 ani”, declara preşedintele Comitetului naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, la începutul verii.

Categoria 6-12 ani, „neacoperită” de lege?

Astfel, noua hotărâre adoptată de CNSU ar putea ridica probleme care vizează categoria copiilor cu vârsta între 6 și 12 ani care practică diferite sporturi, în special sportivii de performanță, deoarece prevederile nu „acoperă” situația în care acești copii trebuie să se prezinte la antrenamente.


În lipsa posibilității de a se vaccina, copiii între 6 și 12 ani ar putea fi nevoiți să se testeze tot la câte 72 de ore pentru a putea ajunge la antrenamente?!

Prevederea din cuprinsul hotărârii, care face referire la competiții sportive:

- Competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori.

CITEȘTE ȘI:

Noi RESTRICȚII în Cluj! Ce reguli se aplică pentru organizarea de NUNȚI și BOTEZURI? RESTAURANTELE rămân DESCHISE