Actualitate

Ordonanța ANTI-PLASTIC a fost adoptată de Guvern. Ce produse de unică folosință sunt interzise în România

Executivul a adoptat, miercuri, un proiect de ordonanţă privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care vizează transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene.

 

 


La finalul şedinţei de miercuri, 25 august, a Guvernului, ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că nu poate estima ce cantitate de produse din plastic vor fi scoase de pe piaţă. El a mai explicat că vor fi epuizate treptat stocurile şi produsele de plastic vor fi înlocuite cu unele din materiale biodegradabile.

Ministrul Mediului a mai spus că magazinele îşi pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piaţă cantităţi noi. Pe lista prooduselor de plastic care vor dispărea treptat de pe piaţă sunt tacâmurile, farfuriile, paiele pentru băuturi, beţişoarele pentru urechi şi filtrele din plastic pentru tutun.


„Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o ordonanţă care introduce şi în România obligaţiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deşeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă. Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic”, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna, într-o conferință de presă.
 

El a adăugat că va fi permisă în continuare producţia de plastic, însă produsele respective vor fi puse pe piaţă în afara UE.


Obiectivele actului normativ sunt „de a preveni şi de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne”, conform notei de fundamentare.

Schimbările pe care le are în vedere proiectul de ordonanţă 

-prevenirea generării de deşeuri şi scăderea cantităţii de deşeuri din plastic de unică utilizare, îmbunătăţind astfel calitatea mediului, în mod special a ecosistemului marin Marea Neagră
- utilizarea de către consumatori a alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă, durabile/care nu conţin plastic
- reducerea consumului pentru pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet
- interzicerea introducerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile


CITEȘTE ȘI

Produsele din plastic de unică folosință nu mai pot fi introduse pe piață

Ultimele Stiri
abonare newsletter