Actualitate

FOTO. Festivalul Cluj Pride se întoarce. Duminică are loc marșul

După un an de evenimente în mediul online, Cluj Pride se întoarce în 2021 pe străzile și în locațiile Clujului. Organizatorii anunță cu entuziasm că festivalul va avea loc în perioada 16 – 22 august.

 

PRIDE România face echipă în acest an cu Queer Sisterhood pentru a aduce comunității LGBTQ+ clujene festivalul Pride, de care multor persoane din comunitatea LGBTQ+ le era dor.


Tema din acest an al festivalului este „20 de ani de la abrogarea articolului 200”, pentru a celebra munca de activism și progresul făcut pentru comunitatea queer în ultimele decenii.

Ce era articolul 200?

Articolul 200 a fost o secțiune controversată a Codului Penal românesc care incrimina relațiile homosexuale săvârșite în public sau care produceau scandal public și interzicea promovarea activităților homosexuale. Articolul a fost modificat la 14 noiembrie 1996 sub Guvernul Văcăroiu și a fost abrogat de Guvernul Năstase la 22 iunie 2001. Articolul a fost ultima lege românească care discrimina pe baza orientării sexuale, fiind abrogată cu presiune din partea societății civile și a Consiliului Europei.


„1. Relațiile sexuale între persoane de același sex, săvârșite în public sau dacă au produs scandal public, se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani.
2. Fapta majorului de a avea relații sexuale cu un minor de același sex se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
3. Relațiile sexuale cu o persoană de același sex în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau prin constrângere se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.
4. Dacă fapta prevăzută în alin. 2 și 3 are ca urmare vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, iar dacă are ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.
5. Îndemnarea sau ademenirea unei persoane în vederea practicării de relații sexuale între persoane de același sex, precum și propaganda ori asocierea sau orice alte acte de prozelitism săvârșite în același scop se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani", conținutul fostului articol 200.

Abrogarea articolului 200 a fost un pas important pentru drepturile persoanelor LGBT din România. Aceasta a dus la o mai mare vizibilitate și deschidere către cultura LGBT, numeroase cluburi gay s-au deschis în București, Cluj-Napoca, Timișoara și alte centre urbane mari după 2001, prima paradă a fosts organizată în 2005, în cadrul GayFest (astăzi Bucharest Pride), iar Cluj-Napoca devine primul și singurul oraș din România care găzduiește anual un festival de film cu tematică LGBT.


Atitudini mult mai deschise asupra homosexualității au stârnit discuții asupra legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, susținute inclusiv de fostul președinte Traian Băsescu în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2004. În ciuda tuturor acestor fapte, până în prezent în România nu sunt recunoscute nici căsătoriile gay, nici altă formă de parteneriat civil între persoane de același sex.

Diversitate a la Cluj

Comunitatea LGBTQ+ din Cluj și Transilvania este diversificată, iar organizatorii doresc ca în această ediție să arate tuturor cât de uniți sunt ca și comunitate.


„Știu că am avut un an greu cu toții, unii au trebuit să se întoarcă în medii nu tocmai safe, unii dintre noi au fost nevoiți să petreacă un an într-un mediu homofob care a produs anxietate. Înțelegem cât de greu a fost și de aceea ne bucurăm foarte mult că avem aportunitatea să vă oferim un spațiu în condiții de siguranță, ca timp de o săptămână să ne întâlnim, să povestim, să avem evenimente împreună. Și cel mai important să aducem aminte lumii că suntem queer, suntem aici, nu am plecat și nu s-a schimbat nimic. Toate drepturile, toate revendicările, toate lucrurile pe care le-am cerut sunt în continuare aceleași", a declarant Andrada Popa, președintele Asociației PRIDE România.

Toate evenimentele din cadrul festivalului Cluj Pride se vor desfășura cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare. Printre evenimentele din această săptămână se vor număra Queer Village, un loc unde se pot aduna participanții la un grătar, să socializeze, să asculte muzică, în timp ce sunt înconjurați de activități diverse.


Vor avea loc ateliere, prin care festivalul își propune să aducă comunității LGBTQ+ atât clujene cât și transilvănene activități, evenimente, și ateliere cu subiecte cât mai intersecționale și pentru cât mai multe identități, în special cele marginalizate, din interiorul comunității.

”Queer Village este spațiul sigur de care avem nevoie. Acest eveniment este special conceput pentru ca fiecare persoană queer, indiferent de litera și intersecționalitatea în care se regăsește, să se simtă în siguranță să fie ea însăși. Astfel, veți avea ocazia să cunoașteți oameni noi, să socializați, și să vă simțiți bine făcând diverse activități, într-un spațiu în care voi aveți prioritate”, au declarat organizatorii festivalului.

Nimeni nu este lăsat în urmă

Diversitate a la Cluj înseamnă un loc pentru toată lumea, astfel, și persoanele ce aparțin comunității trans, non binare, de femei queer, și de persoane din spectrul asexual, cu intersecționalități în neurodivergență, sănătate mintală, etnie, și dizabilități, printre altele, se vor putea bucura și regăsi în evenimente, activități, și spații special dedicate fiecărei comunități în parte. Fiecare comunitate și sub comunitate are nevoi specifice care trebuie formulate foarte clar. La Cluj, nimeni nu este lăsat în urmă”, a precizat Andrada Popa.

Evenimentele încep de la ora 17, cu excepția celor din weekend, și se vor desfășura la Cosmic House de pe strada General Eremia nr.106, din Grigorescu și Casa Tranzit de pe strada George Barițiu nr.16 .

Pe lângă evenimente, doritorii se pot testa gratuit, confidențial și anonim pentru HIV, sifilis, hepatită și hepatită C.

Cunoscutul Marș Cluj Pride v-a avea loc duminică, de la ora 12, dar locația nu este încă clară.

Material realizat de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI

CEDO a condamnat România pentru încălcarea drepturilor comunității LGBT. Statul român trebuie să plătească daune morale

Ultimele Stiri
abonare newsletter