Actualitate

105 ani de existență a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

Divizia 4 Infanterie „Gemina” a marcat aniversarea a 105 ani de istorie și tradiție militară printr-o ceremonie desfășurată în prezența șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

În cadrul ceremoniei, Drapelul de Luptă al diviziei a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor, cu însemn de pace pentru militari, conferit de președintele României, Klaus Werner Iohannis. Totodată, mai multe cadre militare au fost distinse de șeful Statului Major al Apărării cu embleme de onoare și de merit.

Dispozitivul de defilare care a prezentat onorul în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, condus de comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Dorin Blaiu, a reunit drapele de luptă ale structurilor din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, primul drapel militar care poartă însemnele României Mari, militari ai comandamentului diviziei, precum și detașamente reprezentative ale marii unități. Defilarea a fost însoțită de survolul elicopterelor IAR 330 SOCAT, respectiv avioanelor MIG-21 LanceR, aeronave aparținând Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Ceremonia militară a fost urmată de inaugurarea Muzeului Militar „Mareșal Constantin Prezan” - Filiala Transilvania a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.


Armata Nord s-a înființat în 1916

Armata a 4-a (de Nord) s-a înfiinţat în noaptea de 14/15 august 1916 prin Înaltul Decret nr. 2784, semnat de Regele Ferdinand I al României. În aceeași noapte, Armatele 1, 2 şi 4 (de Nord) s-au angajat în operaţia strategică pentru eliberarea Transilvaniei pe întregul front, de-a lungul Carpaţilor Orientali şi Meridionali. Constituită în condițiile excepționale ale intrării României în Primul Război Mondial, Armata a 4-a (de Nord), structură reprezentativă a Armatei României, a rămas în istoria militară prin glorioasele fapte de arme ale militarilor din marile unități care i-au preluat tradițiile de luptă, de-a lungul timpului.

Divizia 4 Infanterie „Gemina” este continuatoarea Armatei a 4-a (de Nord), ducând mai departe tradițiile de luptă. Subordonată nemijlocit Statului Major al Forțelor Terestre, divizia îndeplinește misiunile de apărare națională, de generare a structurilor operaționale participante în teatrele de operații, precum și de sprijinire a autorităților locale în caz de urgențe civile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter