Actualitate

VIDEO. Clujul, survolat de MIG-uri și elicoptere militare, la 105 ani de existență a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

Ceremonia militară de aniversare a 105 ani de existență a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a avut loc joi, 12 august, în Piața Avram Iancu.

 

 


Ceremonia militară de aniversare a 105 ani de existență a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a avut loc începând cu ora 10, iar evenimentul aniversar a continuat, de la ora 11, la sediul comandamentului diviziei din Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 1-3, cu inaugurarea Muzeului Militar „Mareșal Constantin Prezan” – Filiala Transilvania a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, care va intra în circuitul turistic clujean.

 


Divizia 4 Infanterie „Gemina” aniversează în acest an, la data de 15 august, împlinirea a 105 ani de la înființarea Armatei a 4-a (de Nord), ale cărei tradiții de luptă le duce mai departe.


Armata a 4-a (de Nord) s-a înfiinţat în noaptea de 14/15 august 1916 prin Înaltul Decret nr. 2784, semnat de Regele Ferdinand I al României. În aceeași noapte, Armatele 1, 2 şi 4 (de Nord) s-au angajat în operaţia strategică pentru eliberarea Transilvaniei pe întregul front, de-a lungul Carpaţilor Orientali şi Meridionali. Constituită în condițiile excepționale ale intrării României în Primul Război Mondial, Armata a 4-a (de Nord), structură reprezentativă a Armatei României, a rămas în istoria militară prin glorioasele fapte de arme ale militarilor din marile unități care i-au preluat tradițiile de luptă, de-a lungul timpului.

Divizia 4 Infanterie „Gemina”, subordonată nemijlocit Statului Major al Forțelor Terestre, îndeplinește misiunile de apărare națională, de generare a structurilor operaționale participante în teatrele de operații, precum și de sprijinire a autorităților locale în caz de urgențe civile.


Viceprimarul Clujului, prezent la ceremonie

„Am avut astăzi onoarea să fiu prezent la ceremonia militară dedicată aniversării a 105 ani de existență a Diviziei 4 Infanterie Gemina, o mare unitate de nivel tactic-operativ a Armatei României. Unitatea este continuatoarea tradițiilor istorice și de luptă ale Armatei de Nord din Primul Război Mondial și ale Armatei 4 din Al Doilea Război Mondial.


De-a lungul timpului, această unitate de prestigiu cu sediul comandamentului la Cluj-Napoca a purtat diverse denumiri, care au intrat în istoria militară a poporului nostru: Armata de Nord, Corpul 6 Armată, Armata 4 Transilvania, Corpul 4 Armată Teritorial Mareșal Constantin Prezan, iar astăzi Divizia 4 Infanterie Gemina.

Cu această ocazie, aduc felicitările mele conducerii unității militare pentru inițiativa de a înființa și inaugura, la sediul comandamentului diviziei din Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 1-3, a Muzeului Militar Mareșal Constantin Prezan- filiala Transilvania a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I.

Sincere felicitări tuturor ostașilor Diviziei 4 Infanterie Gemina, întregului personal civil, cât și cadrelor militare în rezervă și retragere!”, a transmis viceprimarul Dan Tarcea.

 

abonare newsletter