Actualitate

VIDEO. Cum va arăta Parcul Ștefan cel Mare, după modernizare? Plimbare virtuală prin parcul din spatele teatrului

Parcul Ștefan cel Mare se va schimba radical. Primarul Emil Boc anunță că amplasamentul a fost predat constructorului și lucrările vor începe în curând.

 

 


Parcul Ștefan cel Mare - cunoscut clujenilor și ca Mica Promenadă - se transformă printr-un amplu proiect de revitalizare.

 


Pe o suprafaţă de peste 1,2 hectare, parcul situat în Piaţa Ştefan cel Mare cuprinde esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Amplasamentul a fost predat constructorului, ordinul de începere urmând a fi emis în perioada imediat următoare, a anunțat primarul Emil Boc.


Proiectul propune crearea unui spațiu potrivit pentru manifestări de mici dimensiuni - festivități de mici dimensiuni, evenimente - dar și plantarea a 64 de arbori. Din cei existenți astăzi în parc, vor fi tăiați nouă arbori, care, potrivit primarului, au fost supuși unei expertize tehnice și sunt compromiși din punct de vedere fiziologic

„Prin acest proiect, parcul de lângă Teatrul Național Cluj-Napoca devine unul modern, care se ridică la exigențele unui spațiu public calitativ și eficient, precum și un cadru prielnic pentru petrecerea timpului liber. Noua configurație oferă posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional. Proiectul presupune plantarea a 64 arbori noi, care se adaugă celor deja existenți. Conform expertizei tehnice, a fost propusă înlocuirea a 9 arbori compromiși din punct de vedere fiziologic și care prezintă pericol pentru cetățeni”, a declarat edilul.


Ce lucrări vizează proiectul?

Proiectul de revitalizare a parcului propune următoarele:

- eliminarea arborilor și arbuștilor degradați (compromiși din punct de vedere fiziologic) și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene;
- modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție;
- realizarea acceselor pietonale și pentru biciclete, interconectate;
- rastel pentru biciclete cu dale înierbate;
- amplasarea corpurilor de iluminat cu proiectoare;
- instalarea sistemului de irigații automatizat;
- amplasarea unui punct gospodăresc îngropat;
- toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități;
- amenajarea a 3 spații de joacă pentru copii, cu suprafețe cauciucate, aparate confecționate din lemn și material ecologic.


Termenul de execuție este de 10 luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Valoarea contractului este de 9.786.096,19 lei fără TVA.

Primăria demolează toaleta publică

Consilierii locali au aprobat, în luna aprilie, un proiect de hotărâre ce prevede desființarea toaletei publice din Parcul Ștefan cel Mare și înlocuirea acesteia cu o toaletă ecologică modernă, dar și amplasarea unui punct gospodăresc subteran de colectare selectivă a  deșeurilor.

„Studiat în ansamblu, în prezent parcul se prezintă ca un spațiu incoerent, fără unitate stilistică, a cărui atmosferă se îndepărtează mult de atmosfera elegantă de acum un secol, fiind realizate de-a lungul timpului o serie de intervenții neadecvate, printre care se numără și amplasarea grupului sanitar public în vecinătatea teatrului, adiacent circulației auto”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de consilierii locali.

Boc, „cu ochii ca pe butelie” pe fiecare copac din parc

După ce activiștii clujeni au inițiat o petiție pentru oprirea tăierii arborilor bătrâni din parcul cdin centrul orașului, zonă din care lipsesc spațiile verzi, primarul Emil Boc a transmis un mesaj ferm clujenilor, că „orice copac care poate fi salvat, va fi salvat”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc i-a asigurat atunci pe activiști că niciun arbore nu va fi tăiat decât în condițiile legii. Edilul a spus că arborii vor fi tăiați doar dacă specialiștii vor preciza în baza analizelor că aceștia sunt uscați sau pun în pericol sănătatea trecătorilor.

„Suntem atenți la fiecare solicitare, precizare, observație. Acest parc se modernizează, dar vreau să fiu foarte clar înțeles. Se va prezenta de către proiectant și domnul manager Șurubaru, care coordonează proiectul, situația fiecărui copac din Parcul Ștefan cel Mare. Sunt în jur de 30 de copaci, dacă nu greșesc, avem un aparat de RMN pentru copaci care prezintă starea fiecăruia și se va prezenta public situația fiecărui arbore”, a declarat Boc, în octombrie 2020.

CITEȘTE ȘI

Trei firme se bat pe contractul de 13,5 mil. lei de modernizare a Parcului Ștefan Cel Mare

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter