Actualitate

Start înscrieri pentru Com'ON Cluj! Ideile tinerilor clujeni vor fi susținute financiar și puse în practică

În spiritul motto-ului ediției „Let’s do well together!” tinerii clujeni sunt invitați să își înscrie inițiativele până în 10 septembrie 2021, în cadrul Com’ON Cluj-Napoca ’21.

 

 


Com’ON Cluj-Napoca a dat miercuri startul unei noi ediții și așteaptă tinerii implicați în comunitățile din care provin să-și înscrie ideile pentru un oraș mai bun.

 


Cine poate participa și cu ce idei?

Sunt invitate să participe grupuri de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, care nu sunt parte a unor organizații legal stabilite sau care cred în  potențialul lor de a genera ceva pozitiv pentru comunitatea clujeană.

Un grup poate propune mai multe inițiative, însă vor fi premiate maximum trei, dacă acestea se califică din punct de vedere al numărului de voturi. Vor fi acceptate și inițiative care vor fi implementate exclusiv online cu condiția să se adreseze în principal clujenilor. De asemenea, având în vedere contextul incert în care ne aflăm și lipsa cadrului juridic pe termen mediu al organizării de evenimente, este recomandat ca inițiativele înscrise să poată fi, la nevoie, adaptate unui nou context de organizare, respectiv să poată avea loc online.


Odată înscrise inițiativele, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 45 de inițiative în ordinea voturilor vor fi premiate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și BCR cu câte 3.500 de lei și vor putea fi puse în practică până în noiembrie 2021.

„Com'ON este rezilient - se întâmplă pe soare, pe ploaie, pe pandemie. Secretul nostru (care nu este tocmai un secret, să fim sinceri) sunt ideile faine ale tinerilor. Cluj-Napoca se bucură de tineri dornici să se implice în viața orașului, iar noi suntem nerăbdători să vedem ce idei au în această ediție și să îi susținem. An de an suntem plăcut surprinși de modurile lor de abordare și de varietatea de inițiative, lucru pentru care suntem recunoscători. În cadrul acestei ediții păstrăm mesajul «Let's do well together!» - putem face mai multe cu și pentru oamenii din Cluj, împreună”, spune Larisa Dumitroaea, project manager Com’ON Cluj-Napoca ’21.


Temele prioritare pe care se pune accent la această ediție

Sănătate/Health - Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional?

Doritorii sunt încurajați să înscrie idei care țin de îmbunătățirea sănătății, fie că e fizică sau mintală, emoțională, spirituală, dar și care au legătură cu stilul de viață sănătos - ce mâncăm, cum dormim, cum și cât sport facem.


Învățare/Learning - Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?

Comunitatea ar beneficia mult de pe urma unor idei cu potențial educativ, care au ca scop dezvoltarea de competențe generale ori specifice. Educația se referă și la cea non-formală - inclusiv tool-uri digitale - care pot contribui la dezvoltarea creativității, a capacității de colaborare ori de rezolvare de probleme. Aici intră și teme care țin de egalitatea de gen sau cea pe criterii de etnie.

Participare/ Engagement - Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?

Se așteaptă în această categorie idei care încurajează spiritul de inițiativă, colaborarea, participarea civică-socială-culturală la viața comunității: propuneri ce țin de cultură, activități sportive, voluntariat, timp liber și adresarea aspectelor și provocărilor ce țin de egalitatea de șanse în ceea ce privește participarea la viața comunității.

Activarea Mediului/ Enabling Environment - De ce fel de oraș au nevoie tinerii pentru a-și trăi potențialul la maxim și a se implica în rezolvarea nevoilor membrilor comunității și în dezvoltarea orașului?

În cadrul Com’ON Cluj-Napoca ’20, peste 100 de tineri, ale căror inițiative au fost votate de comunitatea clujeană, au colaborat în cadrul grupurilor formate și, alături de alți prieteni-voluntari, și-au pus în aplicare ideile. La evenimentele și campaniile realizate au participat peste 40.000 de vizitatori de toate vârstele. Ideile au fost puse în aplicare în diverse spații din oraș, de la parcuri, școli ori cafenele, dar și online. Cele 46 de propuneri câștigătoare au fost desemnate în urma unui proces de înscriere și de vot online din partea comunității clujene. Peste 4.000 de clujeni au acordat peste 8.000 de voturi pentru 70 de idei înscrise de grupuri formate din aproape 200 de tineri.

Material realizat de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI

Ce proiecte au câștigat la Com’ON Cluj-Napoca?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter