Actualitate

VIDEO. Beciuri inundate pe strada Horea! Clujenii, la capătul răbdării: „Am scos 30 de saci de nămol”

Vremea capricioasă din această vară a scos în evidență multe probleme care există în Cluj-Napoca.

UPDATE: Monitorul de Cluj a solicitat un punct de vedere de la Compania de Apă Someș în cazul inundațiilor de pe strada Horea.

Referitor la solicitarea dumneavoastră privind un punct de vedere legat de inundarea parțială a străzii Horea, nu putem decât să repetăm ceea ce s-a declarat deja de multe ori de reprezentanții Companiei de Apă Someș. Canalizarea publică menajeră NU este proiectată pentru a prelua și ape pluviale (de la precipitații), cu atât mai puțîn debite catastrofale în caz de ploi torențiale.


Împotriva normalității, majoritatea imobilelor au legate burlanele în canalizarea menajeră, ceea ce contribuie la disfuncționalitățile sistemului de canalizare menajeră în caz de ploi însem,nate cantitativ.


În astfel de situații, canalizarea poate întră sub presiune și să refuleze, dar din relatările personalului nostru operațional, inundațiile de pe stradă Horea de ieri  nu s-au datorat atât refulării canalizării ci faptului că apă provenită din ploaia torențială a coborât pe suprafață carosabilului de pe străzile adiacente în pantă care la rândul lor au drenat zona înalta (Gruia etc).



Reamintim de asemenea faptul că sistemul de drenare a apelor pluviale într-o localitate NU face parte din sistemul de canalizare menajeră, ci din arhitectură drumurilor publice, și că atare nu este în gestiunea operatorului de apă canal. Sistemul de canalizare menajeră pe stradă Horea era curat și fără blocaje și funcționează normal în condițiile în care este exploatat doar pentru destinația lui: preluarea strict a apelor uzate.

Vremea rea din ultimele săptămâni a scos în evidență multe probleme grave în Cluj-Napoca. Blocurile izolate prost au rămas fără polistiren, canalizările au refulat în multe zone, beciurile oamenilor au fost inundate, iar copacii bătrâni au produs pagube majore după ce au fost doborâți de vânt.



Un caz similar este și pe strada Horea Nr.75, am putea să spunem chiar în centrul Clujului, acolo unde mai mulți locuitori au ajuns la capătul răbdării din cauza beciului care este inundat constant.

„De cel puțin 4 ani de când suntem mutați aici se inundă constant beciul, având în vedere că noi am schimbat canalizarea aproape în totalitate, am curățat beciul, bă chiar anul trecut am scos peste 30 de saci cu nămol din el (acumulat de la inundații), dar după nici 15 minute de ploaie mai intensă se inundă aproape în totalitate beciul și riscăm să inunde demisolul ”, a mărturisit un locatar.

Clujeanul este nemulțumit de modul cum funcționează canalizarea pe strada Horea și așteaptă soluții din partea celor responsabili.

„Ploaia de azi (02.08.2021) nu a fost nici pe departe așa intensă cum a mai plouat în ultimul timp iar din filmări se vede cum vine apă de pe restul străzii și se acumulează în același loc, de asemenea în beci se vede cum vine apă înapoi din stradă, toate astea fiind greșeli în felul cum s-a reabilitat stradă și cum s-a modificat canalizarea”, a adăugat bărbatul.


Monitorul de Cluj a solicitat un punct de vedere din partea Primăriei Cluj-Napoca și Compania de Apă Someș pe care îl vom publica în momentul în care îl primim.

abonare newsletter