Actualitate

De ce se produc furtunile severe care amenință Clujul în ultima vreme? Explicațiile specialiștilor

Clujul a fost „lovit” în ultima perioadă de o serie de fenomene meteo extreme care s-au lăsat de fiecare dată cu pagube materiale semnificative. Duminică și luni, Clujul se află din nou sub cod portocaliu de furtuni, vijelii și grindină.

 

 


Severe Weather Alert - România prezintă câteva explicații pentru care atât Clujul, cât și alte zone vor fi din nou afectate de vremea capricioasă.

 


Codul portocaliu, sub care se află și județul Cluj se va afla în vigoare de duminică, ora 16.00 până luni la ora 10.00, fiind așteptate vijelii, rafale ale vântului de 75-85 km/h, iar local averse, descărcări electrice și izolat grindină de dimensiuni mici și medii.

Care sunt explicațiile producerii acestor fenomene?

„Pe parcursul zilei de duminică, 1 august, transportul de aer fierbinte și uscat - cu un gradient termic vertical deosebit de ridicat (8-9.5°C/1000 m) -, se intensifică, astfel încât temperaturile maxime din nord-vestul teritoriului vor atinge frecvent 34-37°C.  


Curentul jet poziționat deasupra zonei de nord-vest a țării noastre va asigura o dinamică deosebită, ce se traduce prin valorile ridicate ale forfecării vântului: 20-30 m/s în stratul 0-6 km și 12-18 m/s în primii 3 km.  

Apropierea unui front rece ondulat dinspre zona Ungariei, asociat cu prezența unui “dry-line” (zonă cu umezeală foarte scăzută) vor reprezenta elementele declanșatoare ale fenomenelor, după-amiaza târziu și seara. Indicele DCAPE (energia potențială disponibilă în zona curenților descendenți) cu valori remarcabile, 900-1200 J/kg, este un indicator foarte bun pentru gradul ridicat de severitate al vijeliilor.  


După cum aminteam, profilul inferior al troposferei (sub 3000 m) va fi caracterizat de un aer foarte uscat, ceea ce va conduce la o răcire evaporativă intensă. Cu alte cuvinte, când precipitațiile ajung, în traseul lor spre sol, în acest strat de aer uscat, se vor evapora parțial, masa de aer se va răci brusc și va intra într-o descendență violentă până la nivelul solului, unde la impactul cu temperaturile ridicate (30-32°C), foarte probabil va genera rafale puternice de vânt, ce pot depăși uneori 100 km/h. 

În nord-vestul extrem - zona județelor Satu-Mare și Maramureș - valorile parametrilor convectivi, în special CAPE, vor fi mult mai ridicate (1200-1800 J/kg) decât în restul zonei de interes, astfel încât, în combinație cu forfecarea puternică a vântului pot favoriza formarea unei structuri supercelulare, capabilă să producă, izolat, grindină de dimensiuni MARI”, explică cei din cadrul Severe Weather Alert - România.


Ce trebuie să facem în timpul furtunii?

- Dacă sunteți afară în momentul în care se observă iminența furtunii, adăpostiți-vă într-un loc SIGUR cât mai rapid posibil (magazin, scară de bloc etc)
Evitați parcarea mașinilor sub arbori
Păstrați-vă calmul până la domolirea vijeliei. 

Județele Bihor, Satu-Mare și Maramureș se vor afla sub avertizare cod roșu, iar jumătatea nord-vestică a țării sub cod galben, începând de duminică până luni.

CITEȘTE ȘI:

Clujul nu scapă nici azi de VIJELII! A fost emis un nou COD PORTOCALIU de FURTUNI

 

Furtuna a făcut RAVAGII în Dej! Acoperișuri dărâmate și mașini distruse. FOTO

 

abonare newsletter