Actualitate

Guvernul maghiar finanțează cu MILIOANE de EURO pe an un trust media din Transilvania

Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a primit de la guvernul maghiar granturi în valoare de 20 de milioane de euro, în decurs de trei ani și jumătate. Proiectele promise de trust nu s-au concretizat însă, arată atlatszo.ro.

 

 


„Datorită acestor fonduri, în câțiva ani asociația, până atunci necunoscută, a devenit de departe cel mai mare trust media din presa maghiară din Transilvania, cu un portofoliu atât de extins încât e mai ușor să enumerăm organizațiile media care nu fac parte din aceasta”, scrie atlatszo.ro.

 


Asociația a avut venituri de 18,2 milioane de lei (3,6 milioane EURO), iar „asemenea venituri au doar marii jucători pe piața media din România, piață care este mult mai mare decât cea a comunității maghiare”.

Proiecte care nu au fost duse la îndeplinire

Cei din cadrul trustului ar fi promis la începutul anului 2018 că va implementa proiecte majore pentru a trece la alt nivel al jurnalismului, anunțând inițiative precum „web-ul maghiar transilvănean de secolul XXI, Transilvania 3.0”. Acesta, însă, nu s-a concretizat nici în ziua de astăzi, deși finanțările există. 


Investiția banilor nu poate fi explicată nici de salariile jurnaliștilor, care în timpul pandemiei au scăzut.

Afaceri „la mijloc”

„Istoria trustului de presă maghiar din Transilvania a început în 2018, când Udvarhelyi Híradó SRL, o companie apropiată de oligarhul maghiar Lajos Simicska, a intrat în faliment. Mult timp Simicska a fost principalul oligarh al Fidesz: fost coleg de cameră al lui Viktor Orbán și cu un talent înnăscut pentru afaceri, el se ocupa cu tot ce însemna bani de partid. 


Gradual, Simicska a devenit atât de puternic în guvern, încât influența lui a început să-l deranjeze pe Orbán. În 2015 cei doi au intrat într-un conflict deschis, guvernul maghiar blocând accesul firmelor lui Simicska la lucrări finanțate din bani publici. Ca urmare, Simicska a fost nevoit să renunțe la averea sa”, scrie sursa citată.

Articolul integral poate fi citit AICI.


Foto: atlatszo.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter