Actualitate

Centrul vechi al Floreștiului „prinde viață”, cu implicarea locuitorilor

Floreștenii se vor putea implica activ în amenajarea și revitalizarea centrului vechi al Floreștiului, printr-o aplicație mobilă.

 

Florești este parte dintr-un proiect pilot la nivel național și anume cel de urbanism participativ. În acest proiect, se va utiliza o inovație tehnologică, aplicația celor de Furban, cu ajutorul căreia locuitorii Floreștiului vor putea sa facă propuneri reale pentru zona studiată.


 

Zona asupra căreia se va lucra în această primă etapă este cea a centrului vechi al Floreștiului, dintre străzile Andrei Muresanu și Gheorghe Doja care, în acest moment, este o zonă cu o degradare accentuată.


Marți, 27 iulie, a avut loc o dezbatere publică în Parcul Poligon din Florești la care au participat primarul Bogdan Pivariu și Ovidiu Cîmpean, director de Dezvoltare al Primăriei municipiului Cluj-Napoca. La dezbaterea publică s-a discutat despre aplicația inovatoare, lansată în premieră în Florești, prin care floreștenii sunt invitați să participe la modernizarea și conturarea aspectului zonei centrale. 

Floreștenii sunt așteptăm marți, 27 Iulie, în Parcul Poligon, începând cu ora 17:00, să aducă propuneri pentru revitalizarea zonei centrului vechi al comunei.


Bogdan Pivariu îi îndeamnă pe floreșteni să se implice în acest proiect pilot, despre care spune că o formează „cea mai educată comunitate”. Primarul este conștient de starea de degradare pe care o are centrul vechi al comunei, dar este optimist că problema se va putea soluționa cu ajutorul cetățenilor.

„Floreștiul are cea mai educată comunitate, conform raportului Băncii Mondiale și o comunitate tânără care de multe ori pune presiune pe bună dreptate pe administrația locală pentru că problemele sunt multiple și trebuie rezolvate repede și bine. Una din problemele cu care ne confruntăm zi de zi este aceasta a urbanismului. În momentul de față, chiar am propus un regulament de consultare și de implicare a populației în acest proces al elaborării proiectelor urbanistice. În următoarea ședință de Consiliu va fi supus votului Consiliului Local și, de asemenea, avem multe lucruri care nu trebuie uitate și trebuie să intervenim asupra lor cu astfel de inițiative, anume zonele din Florești care riscă să fie degradate și unde trebuie să avem o intervenție urbanistică pentru această regenerare urbană. 


În premieră, în România, se folosește o aplicație unde locuitorii comunei Florești și nu numai pot să așeze urbanistic într-o zonă propusă de noi, pe o temă dată, mobilierul urban pentru a avea un proiect bun, frumos și ca toți cei care doresc să fie implicați în acest proces de regenerare urbană”, a spus Bogdan Pivariu în cadrul dezbaterii publice.

Ovidiu Câmpean, director de Dezvoltare al Primăriei municipiului Cluj-Napoca, salută inițiativa Primăriei Florești de a implica cetățenii în proiecte:


„Cred că proiectele de participare a cetățenilor sunt extrem de importante. Și noi la Primăria Cluj-Napoca suntem acum în plin proces de bugetare participativă, de unde luăm foarte multe idei din comunitate. Avem și Centrul de Inovare și Imaginație Civică prin care am lansat proiecte foarte mari, dintre care, o parte, s-au finalizat cum ar fi strada Molnar Piuariu unde am testat o zonă din cartierul Mărăști, pe care am pietonalizat-o și de la care a pornit unul dintre proiectele majore de investiții ale orașului Cluj-Napoca, oraș pentru pietoni. 

De asemenea, tot prin participarea cetățenilor am ajuns la concluzia că aceștia își doresc un Cluj mai verde. Țin minte chiar la dezbaterea de pe strada Ferdinand, unde am prezentat conceptul, eram încântat de cât de verde este noul proiect, iar cetățenii, în unanimitate, ne-au cerut mai mult verde. Ceea ce arată faptul că de multe ori, așteptările pe care noi le avem la Primărie, trebuie să fie adaptate la așteptările și mai ambițioase ale cetățenilor. Această deschidere de a conlucra cu cetățenii nu poate decât să ducă la proiecte mult mai bune, la o dezvoltare urbană coerentă, la creșterea calității vieții și cred că toate proiectele în toate administrațiile publice din România trebuie să aibă la bază acest concept de implicare civică, a cetățenilor, a stakeholderilor - societate civilă, universități... și mă bucur să văd și aici, în premieră, la Florești, un astfel de eveniment”, a declarat Ovidiu Câmpean. 

CITEȘTE ȘI:

Floreștenii, invitați să aducă propuneri pentru centrul vechi, printr-o aplicație inovatoare

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter