Actualitate

„Omul cu ciocanul”, criminalul în serie care a înfricoșat Clujul! 5 persoane, omorâte în 2 ani

Un personaj sinistru a terorizat Clujul timp de doi ani de zile , în perioada 1972-1974, punând pe jar autoritățile din întreaga țară.

„Omul cu ciocanu” este unul dintre cei mai temuți criminali din istoria Clujului, iar acest caz a dat serioase bătăi de cap miliţienilor  în anii ’70.

 Teroarea era instalată în oraş, femeile erau sfătuite să stea în casă, cu toate că în câteva cazuri, acesta şi-a atacat victimele chiar în locuinţele lor. În alte cazuri, când victima a scăpat cu viaţă, munca miliţienilor a fost îngreunată de faptul că victima a ascuns detalii despre identitatea criminalului. Acestea se temeau să dea detalii despre el, de teamă să nu le fie dezvăluite relaţiile extraconjugale pe care le aveau cu agresorul. Multe dintre victimele lui erau femei de moravuri uşoare, cu care bărbatul întreţinea relaţii intime.


Omul cu ciocanul, criminalul care a înfricoșat Clujul

Prima victimă a fost asasinată pe 11 septembrie 1972, fiind o tânără de 25 de ani, pe care a atacat-o în holul căminului unui şantier. Ulterior corpul ei neînsuflețit fiind aruncat în apele Someșului.

A doua victimă a fost atacată în propria ei locuinţă, o lună mai târziu, pe 7 octombrie. Victima a scăpat cu viaţă, însă la doar câteva zile, pe 16 octombrie, acesta a atacat din nou o femeie însărcinată în opt luni. Femeia a fost găsită în casă, într-o baltă de sânge, vecinii  crezând că aceasta născuse, ulterior aflându-se la spital că a fost lovită în cap cu un obiect dur. S-a presupus că era vorba de un ciocan, de unde i s-a tras denumirea de „Omul cu ciocanul”.


 În 5 decembrie, „Omul cu ciocanul” a atacat din nou, victima fiind atacată tot în casa ei. Aceasta a fost şi violată, iar după atac, acesta a produs un incendiu în locuinţa femeii. Datele sunt contradictorii referitor la aceasta, unele indică faptul că ar fi murit, iar altele că ar fi fost salvată.

Pe 12 decembrie, o vânzătoare de la un magazin de pâine era atacată, dar a suferit doar răni uşoare. În aceeaşi seară, o altă femeie, operatoare la Centrul de radiodificare, a fost atacată în scara blocului în care locuia, pe când se întorcea de la muncă, după miezul nopţii.


Cinci crime, dar și multe alte atacuri

Romulus Vereș (1929-1993) a fost acuzat în 1970 de cinci crime și mai multe tentative de omor, dar niciodată închis pe motiv după ce a fost depistat cu schizofrenie. Crimianul a dat vin ape Diavol pentru faptele sale.

În schimb, el a fost internat în spitalul de psihiatrie Ștei în 1976, în urma unei anchete medico-legale de trei ani în timpul căreia patru mii de persoane au fost interogate. Miturile urbane spun că bărbatul a atacat 200 de femei, dar anchetele au scos la iveală doar 5 crime.


Această confuzie se explică probabil prin lipsa de atenție pe care acest caz a primit-o, în ciuda amplorii sale, în presa comunistă a momentului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter