Actualitate

PERCHEZIȚII la Cluj într-un dosar de CONTRABANDĂ cu țigări. ARME de vânătoare și sume mari de bani, găsite de anchetatori

Procurorii DIICOT au reţinut 23 de persoane într-un dosar de contrabandă cu ţigări, în urma a sute de percheziții făcute, care au avut loc și la Cluj. Țigările erau aduse din Ucraina și trecute ilegal prin vamă.

 

 


În urma perchezițiilor, a fost pus sechestru pe 622 de autoturisme, capete de tractor şi semiremorci, 357 de suprafeţe de teren intravilane şi extravilane, 50 de imobile (apartamente şi case de locuit), dar şi asupra acţiunilor sau părţilor sociale deţinute la 18 societăţi comerciale.

 


Marţi, au fost efectuate 157 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Arad, Alba, Bihor, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Timiş şi a municipiului Bucureşti, în urma cărora au fost audiate 76 de persoane şi au fost ridicate 27.200 de ţigarete, trei arme de vânătoare, precum şi sumele de 301.950 de lei, 101.015 de euro şi 35.880 de dolari.

Cei vinovați riscă arest preventiv

Cei 23 de inculpaţi reţinuţi vor fi prezentaţi miercuri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.


DIICOT menţionează că documentarea activităţii infracţionale a fost realizată în colaborare cu autorităţile judiciare din Marea Britanie (HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franţa şi Germania, precum şi cu sprijinul Direcţiei Generale a Vămilor - Direcţia Supraveghere şi Control Vamal şi Direcţia Regională a Vămilor Timişoara.

De asemenea, au fost angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Braşov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca şi SCCO Gorj şi Caraş-Severin.


Sute de persoane bănuite

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2017, în municipiul Arad a fost constituit un grup infracţional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferenţa semnificativă a preţului de piaţă a ţigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, faţă de preţul celor din spaţiul Uniunii Europene, ar fi achiziţionat cantităţi importante de ţigarete, pe care le-ar fi introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal şi comercializat în România şi alte ţări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului şi obţinând sume impresionante de bani.

Ţigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia ar fi fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport, controlate de segmentul extern al grupării - cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare, unde erau descărcate de către membrii grupării.


O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) şi, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Italia, autorităţile engleze reuşind să captureze, până în prezent, ţigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline”, afirmă anchetatorii.

abonare newsletter