Actualitate

Lacul Beliș, împânzit de GUNOAIE. Nici după două zile de colectare INTENSĂ a deșeurilor nu s-a eliberat capătul unui golf. GALERIE FOTO

Lacul Beliș a devenit o „mare de gunoaie”. Zeci de voluntari au participat, timp de două zile, la colectarea deșeurilor, însă progresele abia se observă.

 

 


Lacul Beliș este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni. Zone ale acestuia au fost găsite într-o stare deplorabilă, împânzite de gunoaie. Într-un singur week-end, zeci de voluntari au luat parte la o amplă acțiune de ecologizare, reușind să strângă peste 3.500 de saci de gunoaie, conform Digi24.

 


Zeci de voluntari

În acțiunea care s-a desfășurat în weekendul din 4-6 iunie 2021, 120 de voluntari de la Clubul Alpin Roman Filiala Cluj și Master Adventure au contribuit la curățarea zonelor murdare din Lacul Beliș, conform Romsilva, care a publicat pe pagina de Facebook imagini incredibile cu PET-urile care au acoperit luciul de apă și s-au adunat în locurile greu accesibile. S-a putut interveni numai cu barca, dar s-a reușit adunarea unei cantități mari de deșeuri. 

Gunoaiele au fost aduse de viituri, de la multele cabane din zonă, până în lacul Beliș.


Mai mult decât o implicare fizică

„Stând printre mormanele de deșeuri timp de două zile, în ture efective de lucru de câte 8 ore, pe uscat sau pe apă, pe jos sau din caiace/canoe, ne-am dat seama fiecare că e vorba de mai mult decât o implicare fizică - e implicare emoțională, iar controlul psihic manifestat ne-a demonstrat că cei 120 de voluntari nu au fost doar prezenți, ei au fost cei mai perseverenți, dedicați și au pornit la drum cu un scop bine definit, provenit dintr-un principiu sănătos - acela că natura este si casa lor!

După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri.


O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat PET-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum...", au transmis voluntarii pe pagina de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor (Romsilva).

Fiecare voluntar a colectat aproximativ 14,5 saci de deșeuri pe zi.

abonare newsletter