Actualitate

Boc vrea o comisie care „să ia la puricat” proiectele de urbanism din Centru

Astăzi a avut loc prima ședință de urbanism dedicată exclusiv construcțiilor mici. Primarul Emil Boc a venit cu o nouă propunere menită să crească nivelul calității construcțiilor din oraș.

 

 


După cum a promis în urmă cu o lună, primarul Emil Boc a declarat în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism de marți, 15 iunie, că aceasta este dedicată exclusiv construcțiilor de mici dimensiuni, pentru avizarea de locuințe unifamiliale sau semicolective. El a apreciat inițiativa administrației locale ca fiind un gest de moralitate, arătând că nu este normal ca cineva care construiește o casă să aștepte la fel de mult ca și constructorul unui ansamblu imobiliar.

 


„Este firesc ca pentru construcțiile de locuințe unifamiliale să avem un calendar accelerat. Nu este normal și moral să îi ținem la rând pe cei cu case, ca și cum ar avea de construit un bloc”, a spus primarul Emil Boc, în ședința CTATU.

Edilul a ridicat problema și în ședința anterioară a comisiei, când a propus o schimbare a abordării în ceea ce privește avizarea caselor. El a promis atunci că vor exista culoare separate, astfel încât să fie prioritizată avizarea construcțiilor de dimensiuni mici, astfel încât timpul de așteptare să se reducă.


„Vom avea culoare separate pentru construirea unei case, vor avea prioritate pentru a fi mai rapid. Să nu mai aud că unul care vrea să facă o casă stă cât cel care vrea să facă uin ansamblu imobiliar!”, a spus Emil Boc în mai.

O nouă propunere: ședințe ale comisiei pentru detaliile arhitecturale


Primarul Emil Boc a propus marți ca membrii comisiei să se reunească în ședințe pentru a analiza detaliile estetice, mai ales în cazul construcțiilor din zona centrală, arătând că a văzut acest model practicat în alte țări. Edilul a declarat că membrii comisiei trebuie să „ia la puricat” proiectele privind construcții care vor face parte din imaginea orașului „și peste 100 de ani”.

Boc a promis că, dacă acest lucru se va întâmpla, va face tot ce îi stă în putere să îi sprijine și să îi apere pe membrii comisiei al căror rol va fi să se asigure că se fac lucrări de calitate, de la aspectul clădirii, la materialele folosite.


 „Orice proiect să treacă prin furcile caudine ale specialiștilor”

Discursul primarul Emil Boc din ședința CTATU de joi este în ton cu ultima sa intervenție în comisia de urbanism, când a lansat un mesaj dur la adresa investitorilor imobiliari, arătând că nu va fi permisă scăderea calității vieții sub nici o formă, regulă valabilă „pentru toată lumea”. El a spus că orice proiect „va trece prin furcile caudine” ale specialiștilor din comisie.

Edilul clujean a declarat în ședința din 11 mai că municipiul trece la o nouă fază a dezvoltării, concetrată pe calitate și nu pe cantitate. El a afirmat că niciunui investitor nu îi va fi permis să realizeze construcții care să scadă calitatea vieții clujenilor, fără excepții.

 „Aș vrea să conștientizăm că acest oraș trece la următoarea etapă, concentrată pe calitate, nu pe cantitate, un oraș pentru oameni, în care interesul public și privat coexistă. Nu avem voie să scădem calitatea de la acest moment. De exemplu, dacă avem încărcare maximă de trafic, nu mai aprobăm nicio construcție până la punerea în funcțiune a trenului metropolitan, metroului sau centurii metropolitane. Mă voi baricada cu specialiștii să nu se întâmple acest lucru. Regula e valabilă pentru toți, să nu credeți că cineva va avea privilegii”, a spus edilul.

 „Orice propunere vine în fața dumneavoastră, să aveți în minte să nu permitem scăderea calității, orice proiect va trece prin furcile caudine ale specialiștilor din comisie. Nu avem voie să scădem standardul, din respect pentru cetășeni, să scădem calitatea vieții. Acum avem și instrumente legale, ține doar de noi să le aplicăm. Voi cere explicații acolo unde consider că trebuie”, a afirmat Boc.

 „Cei care cer luna de pe cer vor primi cel mai dur tratament”

Edilul a mai adăugat că, beneficiarii care cer din start „luna de pe cer”, adică vor să construiască clădiri mai mari decât permite legea, vor fi tratați dur, întrucât sfidează regulile și „irosesc” timpul autorităților.

 „Din start, cei care cer luna de pe cer vor primi cel mai dur tratament în limitele legii, pentru că ne sfidați. Ne faceți să pierdem timp, pentru că cereți ce nu se poate. Dacă cereți ce se poate, terminăm în câteva luni. Veniți cu lucrurile care se încadrează în limita legii și în principiul de calitate. E valabil pentru toata lumea, nu are nimeni privilegii, toți trebuie să treacă prin aceleași furci caudine”, a mai declarat edilul.

Intervenția vine în contextul în care, în ultimele luni, aproape săptămânal au loc discuții în spațiul public cu privire la construcțiile din oraș care dăunează calității vieții clujenilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter