Actualitate

„Palatele țigănești”, un nou „brand” al Clujului: „Străinii ar prefera Casa Matei sau palatele?” GALERIE FOTO

După ce a vizitat palatele țigănești din Huedin, activistul Adrian Dohotaru face o propunere: ca aceste palate să devină „un nou brand al Clujului”, în care turiștii să poată să meargă în tururi ghidate.

 

 


Activistul din Cluj Adrian Dohotaru a vorbit într-o postare pe grupul Clujul Civic despre palatele țigănești din Cluj, construite, în special, în Huedin. 

 


El susține că aceste palate țigănești ar putea să devină un brand al Clujului. Moștenirea romă ar fi prețuită prin tururi ghidate în aceste clădiri spectaculoase. 

„Ce ar fi dacă palatele țigănești din Huedin ar deveni un brand al Clujului?


Ce ar fi dacă am reuși să integrăm moștenirea romă a țării făcând tururi ghidate în astfel de palate, bineînțeles cu bunăvoința gazdelor din Huedin sau Turda, care are ambiții turistice?

Ce ar fi dacă 80 la suta dintre români, potrivit unui sondaj IRES, care nu își doresc să aibă în orașul lor romi, sau în familie sau ca vecini, ar vizita astfel de palate și ar intra în contact cu rezidenții? Și-ar schimba preconcepțiile? Ori și le-ar întări? 


Oare ar accepta rezidenții din astfel de palate expo temporare ce se întamplă la Pata Rât, cu oamenii din ghetou, cu gropile, pardon, munții de gunoaie?

Oare kitschul devine uber kitsch sau camp, vorba Susanei Sontag, dacă sublimăm realitatea noastră, hai să recunoaștem, în bună masură, kitschoasă?


Oare turiștii străini ar veni la Casa Matei sau ar prefera un palat țigănesc?

Oare România nu ar putea da mix original orientalo-occidental de muzică țigănească, electro si muzica, oh, Dzeul meu cooltura, cultă la vreun Electric Palace, nu la Electric Castle ori Untold, unde ne chinuim cu tot dinadinsul să fim pop-occidentali?

Sunt întrebări care m-au bântuit vizitând palatele goale țigănesti din Huedin. Mulțumesc gazdelor pentru ospitalitate”, a spus Adrian Dohotaru.

CITEȘTE ȘI:

Clădirile emblematice ale orașului Cluj-Napoca: cei patru „giganți” de pe malul Someșului. GALERIE FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter