Actualitate

Noaptea Privighetorilor 2021. Ediția de anul acesta va avea loc în weekend

Evenimentul „Noaptea privighetorilor” va avea în 2021 cea de-a 9-a ediție, în format online, weekend-ul acesta.

 

 


Societatea Ornitologică Română (SOR) va organiza, pe data de 12 iunie, a 9-a ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre păsări și oameni se va desfășura în mediul online, pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și pe pagina sucursalei din Cluj. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.  

 


Programul evenimentului

„Noaptea Privighetorilor este evenimentul prin care conectăm oamenii cu păsările și natura prin intermediul muzicii. Chiar dacă nici în acest an nu ne putem întâlni în natură, aducem noi înaripatele și muzica lor în casele oamenilor. Printre activitățile pe care le-am pregătit pentru a sărbători Noaptea Privighetorilor se numără un tur ornitologic virtual în care vom descoperi împreună o parte dintre păsările cântătoare și migratoare pe care le putem vedea în România. Urmează apoi un recital de harpă, iar spre seară vom încerca să dăm replica păsărilor printr-un concert de muzică clasică. Unele dintre ariile pe care le vor interpreta artiștii sunt opere inspirate de păsări”, a transmis coordonatoarea proiectului Noaptea Privighetorilor, Dora Domșa, într-un comunicat de presă. 

Programul complet al ediției din 2021: 


10:00 – Descoperă Păsările ÎnCîntătoare - Tur ornitologic virtual 

13:00 – Recital de harpă, Rebeca Marin, lucrări de: Antonio Vivaldi și Christoph Pampuch.


19:00 – Concert de muzică clasică, artiștii: Aurelian Băcan (clarinet), Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Lilla Fodor (violă), Diana Stir (violoncel) și Sonia Vulturar (vioară); lucrări de : Gioachino Rossini, Claude Debussy, Antonio Vivaldi și Serghei Prokofiev. 

Despre Societatea Ornitologică Română

Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. 


„Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.” au declarat reprezentanții SOR.

Curiozități despre specia a cărui nume apare în titlul evenimentului

Îmbrăcată într-un penaj modest, privighetoarea a fost dintotdeauna privită drept pasărea-simbol a romantismului.

Este interesantă etimologia anglo-saxonă a numelui ei („Nightingale”), termen vechi de peste 1.000 ani, aceasta deoarece în mai multe limbi vest-europene, numele privighetorii face trimitere la apariţia nopţii. Conform celor vechi, privighetoarea cânta preponderent noaptea, cu toate că pe baza studiilor de teren, a reieşit că adorabila creatură nu se sfieşte să cânte şi pe timpul zilei. Cântecul privighetorii este evidenţiat de lăsarea serii, deoarece majoritatea speciilor de păsări îşi încetează activitatea.

La fel de greșită este şi vechea credinţă pe baza căreia doar femela privighetorii cântă. Studiile recente au demonstrat că, de fapt, doar masculii cântă, acesta fiind mijlocul lor de comunicare şi atragere a femelelor, precum şi modul de „sudare” a cuplului. 

Trebuie specificat că doar masculii care nu şi-au găsit pereche cântă în mod deosebit pe durata nopţii, evident în speranţa atragerii femelelor.

Cercetătorii au mai descoperit un fapt interesant: anume că populaţiile de privighetori din oraşe cântă mai puternic decât cele din crânguri şi păduri, deoarece trebuie astfel să acopere zgomotul de fond produs de maşini, alarme, câini, pisici, și altele.

Activitățile de altă dată

În cadrul celorlalte ediții , publicul a avut ocazia de a participa în mod fizic la eveniment. Participanții puteau lua parte la tururile ghidate de biologi și membri ai SOR, de obicei organizate în parcuri.

Aceștia făceau plimbări pe aleile din parc, unde ascultau și identificau păsările care locuiau acolo. Specimenele variau, de la vrăbii de casă și de câmp la țicleni, cinteze sau sturzi cântători. Pentru copii existau ateliere specifice, de identificare a celor mai comune specii de păsări. Au fost pregătite și expoziții fotografice, cu cele mai carismatice și interesante specii.

Publicul era încurajat să lase teama deoparte și să le ceară detalii biologilor, care erau bine pregătiți, știind să povestească despre diferite specii, de la pasări care pot coborî pe arbori cu capul în jos, la specii care își duc ierburi aromatice în cuib și de ce.

De asemenea, SOR Cluj îi încuraja pe participanți să vină pregătiți pentru plimbare, concert și chiar pentru picnicuri, prin a-și aduce la ei gustările preferate, voia bună și dispoziția de a se relaxa în natură.

Tururile ornitologice și concertele erau și atunci gratuite, la fel și intrarea în Parcul Etnografic, locul unde se ținea de obicei evenimentul. Noaptea Privighetorilor făcea parte din Noaptea Muzeelor.

abonare newsletter