Actualitate

Floreștenii, discriminați? „În autobuzele din Cluj-Napoca există aer condiționat și curățenie, la noi nu”

Un locuitor din Florești a reclamat faptul că ar exista o discriminare față de floreșteni, în ceea ce privește condițiile de transport public. Primarul Bogdan Pivariu a asigurat că problema va fi remediată.

 

 


Luni, 7 iunie, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local al comunei Florești. Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi care au generat discuții contradictorii este cel referitor la modificarea contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călatori încheiat între Asociația Metropolitană de Transport Public Cluj (AMTPC), din care face parte și Primăria Florești, și Comisia de Transport Public Cluj Napoca SA.

 


Proiectul prevede astfel, plata compensației cerute de CTP Cluj-Napoca de către Florești, veniturile companiei fiind afectate de pandemia de coronavirus, 7 consilieri locali votând împotriva proiectului. Chiar și așa, acesta a fost aprobat.

Primăriile au avut de ales între plata compensației și majorarea tarifelor de transport ori reducerea numărului de autobuze.


Municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești au decis să realizeze plata compensației cerute de CTP, în timp ce restul UAT-urilor au optat pentru majorarea biletelor/abonamentelor și/sau reducerea numărului de mijloace de transport, anunță primarul comunei Apahida, Grigore Fati.

Totodată, primarul din Apahida a precizat că „ambele variante implică costuri ce vor fi plătite direct sau indirect de cetățeni”.


„Rebuturile”, alocate Floreștiului

În acest context, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Florești de luni, un locuitor al comunei a dorit să ia cuvântul, pentru a semnala problema lipsei condițiilor în transportul public din Florești, subliniind că există o diferență notabilă între condițiile pe care le oferă autobuzele din Cluj-Napoca și cele care circulă pe raza comunei Florești.

„Dacă tot discutăm de finanţare, plăţi pentru pierderi ale CTP, ce se omite în toată această discuţie este faptul că există o discriminare între transportul public local din Floreşti şi cel din Cluj-Napoca. Vă spun acest lucru deoarece l-am constatat pe simțurile propri. Am venit cu un autobuz din Zorilor până în Bucium, iar de acolo am luat altul către Florești. În cele de Cluj-Napoca există aer condiționat, curățenie, iar toate rebuturile acestea se alocă către Florești.


Ținând cont că plătim pierderi, plătim la fel ca și clujenii, discriminarea aceasta nu ar trebui să existe. Și floreștenii au dreptul la transport în comun cu aer condiționat. De ce floreștenii nu beneficiază de aceleași condiții ca și clujenii, ținând cont de faptul că acest serviciu este contra-cost? Aș vrea să se echilibreze acest serviciu, între Cluj-Napoca și Florești, deoarece noi, floreștenii, nu beneficiem de aceste servicii”, a spus Marcu Nicolae, locuitor din Florești.

Primarul comunei, Bogdan Pivariu, a asigurat la finalul ședinței, că acest aspect va fi analizat, în vederea soluționării acestuia.

„O să aduc în discuție acest aspect pe care l-ați semnalat, pentru ridicarea calității serviciilor Companiei de Transport Public în Florești”, a spus Pivariu.

CITEȘTE ȘI:

Liniile CTP Cluj-Napoca - Gilău și Cluj-Napoca - Someșul Rece au fost puse în funcțiune de astăzi. Traseul și orele de plecare pentru cele două autobuze

Ultimele Stiri
abonare newsletter