Actualitate

Taximetriștii mai au de așteptat până să circule pe benzile de autobuz. Boc: „Avem propuneri, așteptăm rezultatul analizei”

Taximetriștii trebuie să mai aibă răbdare până să aibă posibilitatea de a circula pe benzile special dedicate autobuzelor, a spus Emil Boc, care a menționat și unele propuneri care vor fi puse în aplicare după finalizarea analizei.

 

 


Primarul muncipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a spus că momentan se analizează posibilitatea ca taxiurile să circule pe benzile special dedicate pentru autobuze, în mai multe zone ale orașului. Primarul a menționat și unele propuneri pentru taximetriști, una dintre ele ar fi posibilitatea de a circula pe benzile de autobuz într-un anumit interval orar.

 


Edilul a spus că momentan se poate circula astfel în cartierul Gheorgheni, însă taximetriștii mai trebuie să aibă răbdare până vor avea acces în mai multe zone ale orașului.

„E conform legii ca taxiurile să poată circula pe benziile dedicate autobuzelor, dar fără a perturba traficul. Deocamdată se poate circula pe zona Gheorgheni. Se face un studiu în acest moment care ne va spune exact ce impact a fost în Gheorgheni. După ce se va face o analiză exactă și vom afla impactul, vom veni și cu propuneri. Unele dintre ele sunt: de a se permite ciruclația nelimitată, sau doar dacă taximetristul are un clinet sau doar într-un anumit interval orar. Nu știu exact care dintre propunerile astea vor fi puse în aplicare. Dacă taximetriștii au sau nu au răbdare, este partea a doua. Noi trebuie să respectăm legea”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.


Taximetriștii au ieșit la protest

Taximetriștii clujeni au ieșit pe străzile Clujului pentru a protesta față de dreptul de a circula pe benzile special dedicate autobuzelor, un drept ,care după spusele lor, nu le este acordat. Protestul a avut loc marți, pe data de 25 mai, de la ora 10:00, iar mașinile au pornit de la Calea Mânăștur, în direcția Primăriei Cluj-Napoca.

Taximetriștii clujeni vor să aibă dreptul de a circula pe benziile autobuzelor, potrivit unei legi în care se specifică faptul că taxiurile pot circula pe benzile speciale, fără a perturba traficul.


Un singur bulevard din Cluj-Napoca, mai exact bulevardul Titulescu permite acest lucru taximetriștilor.

Replica taximetriștilor pentru Boc

După declarația primarului Emil Boc, reprezentanții Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania au ținut să facă precizări cu privire la cererile lro, care sunt legale.


„Având în vedere multiplele polemici apărute pe rețelele de socializare și presa locală  privind executarea și organizarea serviciului de transport în regim de  taxi în Municipiul Cluj-Napoca, ne vedem obligați să venim cu câteva precizări, importante în opinia noastră.

Sentințele civile nr.5298/2020 și 3993/2020 ale Judecătoriei Cluj, Secția Civilă, prin care se desființează procesele verbale încheiate de către agenți ai IPJ Cluj pentru circulația taximetrelor pe benzile destinate transportului public, sunt, în opinia noastră, dovezi incontestabile a faptului că legiuitorul, prin legea specială 38/2003, la articolul 20,aliniatul 5 a îndrituit operatorii autorizați ai serviciului de taximetrie, la nivel național, să utilizeze infrastructura specială, benzile de bus, destinate transportului public.

Administrația locală, prin Comisiile de specialitate, NU au competența de a dispune derogări de la normele de lege, fapt confirmat de instanțe.

Asociația noastră NU organizează proteste pentru respectarea legii, având încrederea că dialogul cu autoritățiile este deosebit de important, justiția fiind soluția în situațiile în care normele legale sunt încălcate.

Precizăm că ne dorim un trafic civilizat, bazat pe respect reciproc între toți participanții, dar și faptul că vom uza de absolut toate drepturile regăsite în legile sau normele locale care reglementează serviciul de taximetrie”, a transmis reprezentantul Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania, Ioan Pugna.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter