Actualitate

Cinematografia spaniolă, celebrată anul acesta la TIFF

Cinematografia spaniolă va fi în centrul atenției, anul acesta, la TIFF. Inclusiv filmul de deschidere a festivalului va aparține acestei categorii.

 

 


Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional  de  Film  Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

 


Filmul de deschidere a festivalului TIFF

Ca parte a acestui program, Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián (SSIFF) devine partener al TIFF și propune o selecție puternică de filme spaniole în Carte blanche: San Sebastián. Printre cele 10 titluri recente alese de selecționerii renumitului festival se numără și comedia care va deschide cea de-a 20-a ediție TIFF vineri 23 iulie, de la 21:00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca: „Dineu cu vecinii de sus/ The People Upstairs”, în regia lui Cesc Gay. Biletele se pot găsi pe tiff.eventbook.ro.

„Festivalul de la San Sebastián este nu doar unul dintre favoritele mele absolute (un oraș seducător pe malul oceanului, cu o gastronomie de invidiat, o echipă entuziastă și selecție de top), ci și un rezervor inepuizabil de filme pentru selecția TIFF-ului din fiecare an, în special spaniole și latino-americane. Le mulțumesc organizatorilor pentru deschiderea lor în acest parteneriat și îi invit pe spectatori să guste din varietatea de bucate atent alese din meniul lor cinematografic. Vă asigur că The People Upstairs, spumoasa și provocatoarea comedie cu care inaugurăm această ediție aniversară, o să vă deschidă apetitul", a declarat directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.
 
„Suntem mai mult decât încântați de începutul acestei colaborări cu cel mai important festival de film din România. TIFF este locul perfect pentru un showcase al cinematografiei spaniole contemporane, o selecție interesantă de filme, unele proiectate recent în diferite secțiuni ale festivalului nostru. Această selecție reflectă diversitatea cinemaului spaniol și acordă o atenție deosebită tinerilor cineaști, care vor juca un rol esențial în viitorul cinematografiei", a afirmat și Jose Luis Rebordinos, directorul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastián.


Filmele propuse și premiate

Selecția de filme propuse reflectă efervescența și diversitatea cinema-ului spaniol.

Încă din prima zi a festivalului, cinefilii sunt invitați la o comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. „Dineu cu vecinii de sus”/„Sentimental”/„ The People Upstairs” are cinci nominalizări la Premiile Goya și două vedete spaniole pe afiș: Javier Cámara („Hable con ella”,„La mala educación”, regizate de Pedro Almodóvar, serialele „The Young Pope” și „Narcos”) și Belén Cuesta („La casa de papel”, „Paquita Salas”, „Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu).

Detalii despre invitați și programul complet Focus Spania vor fi anunțate înainte de festival.

abonare newsletter