Actualitate

Cod ROȘU de INUNDAȚII pentru mai multe râuri din Cluj. Șase persoane salvate după ce casa le-a fost luată de ape

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roşu de inundații pentru judeţele Cluj şi Bihor.

 

 


Vremea va fi instabilă până vineri, existând probabilitatea de a ploua, începând din seara de miercuri spre joi în regiunile vestice. Vor fi precipitații şi in restul ţării, până vineri dimineaţa.

 


De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică cod roşu pentru judeţele Cluj și Bihor.

Au fost date avertizări pe mai multe cursuri de apă, cotele de atenţie fiind depășite pe râurile: Crișul Repede, Someşul Cald, Someşul Rece şi Arieş. Încă sunt în vigoare avertizări de cod roșu pe teritoriul judeţului Cluj. De asemenea, sunt încă valabile și atenționările de cod portocaliu şi cod galben de inundaţii


Salvate din calea inundațiilor

Un eveniment care care s-ar fi putut solda cu victime a avut loc în localitatea Cociuba Mică, județul Bihor, unde au fost salvate din calea inundațiilor 6 persoane (4 copii și 2 adulți), după ce casa în care locuiau a fost luată de ape. Persoanele nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, ele rămânând la rude.

De asemenea, tot în localitatea Cociuba Mică, preventiv, au fost evacuate alte 24 de persoane, care ulterior s-au putut întoarce la locuințe.


Pericolul acestor fenomene în unele zone

Localităţile Poieni, Negreni şi Ciucea au primit avertizare RoAlert. Fenomenele hidrologice prezintă un pericol pentru populaţia de acolo, acestea fiind în stare să provoace scurgeri importante de apă de pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

abonare newsletter