Actualitate

VIDEO. Mormane de gunoaie pe malurile Someșului. Clujenii au trimis 100 de sesizări către Primărie

Aproape 100 de clujeni au trimis sesizări la Primărie pentru a atrage atenția asupra problemei deșeurilor depozitate ilegal pe apa și malurile Someșului.

 

 


Aproximativ 100 de clujeni au trimis sesizări autorităților locale privind problema deșeurilor abandonate pe apa și malurile Someșului, care curg din Florești, de la ghetoul Dallas, spre Cluj-Napoca.

 


Clujenii își doresc ca râul și malurile să fie curățate, dar nu numai. Ei vor și evitarea depozitării ilegale a deșeurilor:

„Felicitări clujenilor, e cea mai bună mobilizare de până acum! Aproape 100 de clujeni din zona metropolitană am trimis sesizări către Primăria Florești, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean, Garda de Mediu, Apele Române și Compania de Apă Someș S.A pentru ca râul și malurile să fie curățate. Atenție, am pus accentul și pe prevenție pentru a evita depozitarea ilegală care e făcută peste tot în Cluj indiferent de etnie!”, a spus Adrian Dohotaru.


Implicarea comunității Dallas, un pas important spre rezolvarea problemei

Pe lângă curățarea malurilor Someșului, un lucru foarte important este încercarea de a rezolva total problema, ca ea să nu se mai repete. Mai exact, clujenii vor integrarea comunității ghetoului Dallas în Clujul metropolitan, ca acești oameni să trăiască în condiții mai bune:


„Totodată, am propus implicarea comunității ghetoizate din Florești pentru ca oamenii să trăiască în condiții decente. Atenție, dorința de a avea spații publice, piste de biciclete și mobilier urban într-o localitate fără spații verzi nu trebuie să ne facă să uităm că acești copii din video au dreptul să locuiască în condiții mai bune, fără segregare, integrați în Clujul metropolitan.

Și ei vor piste, s-ar distra ca noi. Dar într-o piramidă a nevoilor, a avea acces la o locuință, la apă, la canalizare, la servicii de salubritate trebuie să fie prioritar în raport cu spațiile verzi. Așa cum o parte din Pata Rât se desființează, sperăm noi, treptat, prin plecarea deocamdată a câteva zeci de familii care au început să trăiască în condiții mai bune, la fel ar trebui și aici”, transmite comunitatea Someșul nostru.


Amenajarea malurilor, al doilea pas după curățarea lor

Clujenii care au trimis sesizări Primăriei își doresc ca stadiul în care se află malurile Someșului să fie îmbunătățit, înainte ca acestea să fie amenajate. Malurile trebuie curățate înaintea inceperii unor proiecte de amenajare.

Totodată, comunitatea Someșul nostru cere desfințarea ghetoului Dallas și integrarea oamenilor de acolo în Clujul metropolitan, la fel cum se întâmplă cu Pata Rât.

„După care ar trebui să vină proiectele de amenajare de maluri, nu invers. La fel cum primarul Boc a promis desființarea ghetoului Pata Rât până în 2030, la fel ar trebui să promită și primarul Pivariu cu desființarea ghetoului Dallas, de la marginea localității Florești. Clujul metropolitan are resurse financiare de incluziune a acestei comunități, iar singurul lucru care împiedică asta nu e, cum zic unii, lipsa dorinței de integrare a oamenilor care locuiesc în ghetou, ci lipsa de alternative oferită în mod real de majoritari, plus rasismul instituțional existent în societatea RO de secole, care a menținut în sclavie o etnie ca nicăieri altundeva în Europa”, susține comunitatea Someșul nostru.

CITEȘTE ȘI:

Ce soluții sunt pentru criza locuirii din Cluj? Printre obiective, taxa de urbanism, legea zonelor metropolitane și mai multe locuințe sociale

 

abonare newsletter