Actualitate

O artistă cu suflet colorat „reînvie” prin pictură orice haină: „Momentele în care clientul e fericit mă fac să țopăi!”

Ioana Crișan e o tânără artistă din Cluj, despre care am putea spune că, pe lângă vopsea, folosește un strop de „acuarelă” din sufletul ei colorat în fiecare operă pe care o creează. Așa reușește să redea „viața” oricărui obiect ori piesă vestimentară: prin culoare și talent.

 

 


Ioana Crișan are 22 de ani și este originară din localitatea Mihai Viteazu, județul Cluj. Din pasiunea pentru a da viață prin culoare hainelor plictisitoare, a dezvoltat o mică „afacerică”, după cum o numește ea. Astfel, Ioana a ajuns să personalizeze diferite piese vestimentare, atât pentru cei care vor să ofere un cadou mai special celor dragi, cât și pentru cei care își doresc să-și reimagineze propria garderobă.

Un artist la început de drum

„Pictez pe orice, în afară de ce nu se poate picta, dar de obicei pe haine și sneackerși”, asta face Ioana de aproximativ un an. Pasiunea pentru munca pe care o depune se face simțită în tonul ei încă de la începutul conversației jurnaliștilor Monitorul de Cluj cu tânăra artistă.


„Pentru prima dată, am descoperit ce înseamnă cu adevărat să contribui cu ceva în lume, să fii apreciat și să poți face și bani din asta. Cea mai mare satisfacție o am atunci când văd că oamenilor le place ceea ce fac eu și că uneori apelează la mine atunci când vor să facă un cadou special unei persoane dragi”, povestește Ioana.

Se consideră începătoare în acest domeniu, însă, ne spune că momentele în care clienții ei decid să o lase să vină cu idei despre cum ar putea arăta rezultatul final îi dau încredere pentru a continua pe acest drum: „Mi se pare super fain să văd că oamenii au încredere în mine și în ideile mele. Mă bucură și mă onorează”.


Timpul petrecut de Ioana pentru a realiza picturi pe piesele vestimentare depinde de suprafață și de modelul solicitat, după cum povestește chiar ea. Atunci când este vorba de personalizarea hainelor, procesul este unul mai complicat, deoarece este nevoie de mai multe straturi de culoare, iar asta poate dura până la câteva zile. Personalizarea pantofilor durează aproximativ o zi, fiind vorba de o lucrare „mai simplă”, spune Ioana.

Cum a început totul?


Am început să îmi pictez mie papucii. Mi se păreau foarte plictisitori și am decis să îi fac mai drăguți. Inițial, am vrut să fac asta doar pentru mine și am inceput să îmi pictez tot mai multe haine și perechi de papuci. Astfel, am ajuns la un moment dat să îmi zic că trebuie să mă opresc, altfel, risc să rămân fără nici măcar o ținută decentă și voi arăta mereu ca un personaj de la petreceri pentru copii. Și așa, am ajuns să mă gândesc că poate ar trebui să încep să pictez și hainele altor oameni.

Cum te-ai simțit atunci când ai primit prima comandă?


În primul rând, acea piesă are cea mai mare valoare sentimentală pentru mine, până în momentul de față. Pe lângă că eram super încântată că în sfârșit a apelat cineva la mine, mi-a dat tema, după care mi-a spus să pictez ce vreau și cum vreau. Aveam mari emoții, mai ales în momentul în care urma să îi arăt rezultatul.

Care a fost cea mai grea lucrare pe care ai realizat-o până în prezent?

A fost vorba despre o pereche de papuci. Îmi era groază să mă apuc, sincer. Nu credeam că o să îmi iasă pentru că era mai complicat decât ce făceam de obicei, dar cu multă răbdare, m-am surprins și pe mine și într-un final, am reușit.

Care a fost cel mai frumos moment de care ai avut parte de când ai început afacerea ta?

Momentul în care i-am arătat clientului ceea ce a ieșit și s-a bucurat atât de mult, încât m-a luat în brațe. Momentele de acest gen, mă fac efectiv să țopăi!

Investești mult timp și pasiune în ceea ce faci, dar de câți bani e nevoie pentru a avea un business de acest gen?

E nevoie de bani pentru vopsele, degresant, finisher, soluție care se combină cu vopsele pentru haine, pentru a face pictura mai maleabilă, să nu apară crăpături. La început lucram cu vopsele speciale pentru textile și piele, apoi, din primii bani pe care i-am făcut, mi-am luat produse mai calitative.

Prețul, în funcție de cerințe

Prețurile pentru personalizarea pieselor vestimentare realizate de Ioana încep de la 50 de lei și ajung până la 150-200 de lei, în cazurile în care se solicită picturi pe o suprafață mai mare a piesei ori chiar în întregime. Prețurile pentru personalizarea hainelor sunt mai mari, transmite Ioana, deoarece, fiind vorba despre material textil, acesta absoarbe mai multă culoare, fiind deci nevoie de mai multă cantitate de vopsea.

„Prin ceea ce fac, îmi doresc ca oamenii să fie fericiți și mulțumiți. Lucrul de care sunt sigură atunci când vine vorba de picturile mele este că pun suflet și îmi las amprenta pe fiecare obiect pe care îl personalizez”, a mai transmis Ioana.

CITEȘTE ȘI

De la simple tatuaje la capodopere! Tatuator din Cluj: „Am stat și 11 ore pe un tatuaj”. GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter