Actualitate

Site-ul Consiliului Județean Cluj A FOST SPART. Hackerii cer bani ca să îl deblocheze

Site-ul Consiliului Județean a fost spart din nou joi, pentru a doua oară într-un singur an. Hackerii cer bani în monede bitcoin pentru decriptarea acestuia.

 

 


UPDATE 3: Site-ul Consiliului Județean a fost din nou blocat, după doar 30 de minute de la revenirea acestuia. De data aceasta, fotografiei cu pisica lăsată de hakerii de la Meowless „i s-a alăturat” și faimosul personaj de desen animat, motanul Garfield.

 


UPDATE 2: Site-ul Consiliului Județean și-a revenit joi în cursul orei 16, fiind din nou accesibil de către vizitatori.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Alin Iuga, a explicat pentru monitorulcj.ro că informaticienii din cadrul instituției lucrează în aceste momente la recuperarea datelor. 


„Într-adevăr, în cursul zilei de astăzi, site-ul nostru a fost victima unui atac cibernetic. În realitate, nu neapărat site-ul a fost atacat, ci serverul care găzduiește site-ul nostru și care nu ține de noi. Specialiștii noștrii au identificat deja vulnerabilitatea și lucrează în aceste momente să remedieze situația . Noi sperăm ca, în cursul acestei zile, site-ul să redevină funcțional. Acum se desfășoară procesul de recuperare a datelor. Avem o copie de rezervă a site-ului, totul este în regulă. Pentru un plus de siguranță, chiar de astăzi o să mutăm găzduirea pe un alt server care are niște condiții de siguranță mult mai bune.”

Întrebat dacă spargerea site-ului ridică problema expunerii unor date personale a locuitorilor județului Cluj, reprezentantul consiliului județean a răspuns: „În niciun caz, nu se pune problema de așa ceva. E vorba doar de date cu caracter public, respectăm legea GDPR (General Data Protection Regulation, un regulament din legislația UE privind protecția datelor și confidențialitatea - n.red.) și nu e vorba de așa ceva. Fiind vorba de o infracțiune, noi o să sesizăm și organele abilitate”. 


„Pe viitor, am găsit soluția pentru a evita situații similare, adică vom transfera site-ul pe un server mult mai securizat. În niciun caz nu se pune problema să plătim hackerii”, a mai spus Alin Iuga.

Știre inițială


Hackerii de la Meowless sunt cei care au spart și criptat site-ul cjcluj.ro, iar acum aceștia cer bani pentru deblocarea site-ului, amenințând că altfel fișierele și baza de date vor fi expuse public. Pentru decriptare, hackerii cer o sută de dolari în monede virtuale bitcoin. Momentan, conținutul site-ului este inaccesibil pentru vizitatori.

„Toate fișierele au fost encriptate și un backup al site-ului a fost salvat. Dacă vreți ca baza de date și fisierele site-ului să nu ajungă public pe internet, aveți de plătit o sumă. Trimite-ți 100$ USD în bitcoin la adresa următoare”, se arată pe site.

Amintim că, în iunie 2020 ,hackerii de la Pentaguard au spart site-ul Consiliului Județean Cluj. Mai multe link-uri duceau spre pagina Pentaguard, organizație care susține că promovează drepturile omului, toleranța și protejează drepturile lucrătorilor sexuali, și al cărei slogan este „Sex work is work“. De asemenea, site-ul a mai fost spart și în 2015, mai multe documente fiind atunci șterse de hackeri.

Hackerii de la Meowless au spart anul trecut, în decembrie, site-ul Poliției Locale Ploiești, afișând mesaje anti-sistem.

CITESTE ȘI

Hackerii au spart site-ul Consiliului Județean Cluj. „Specialiștii“ județului au aflat de la reporterii monitorulcj.ro.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter