Actualitate

Noul episcop de Cluj-Gherla a fost înscăunat la Cluj-Napoca. Boc: „Clujul, singurul loc din Europa cu atâtea culte creștine”

A avut loc ceremonia de înscăunare a Preasfințitului Claudiu Lucian Pop, ca episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Evenimentul a avut loc sâmbătă, în fața Catedralei din Piața Cipariu din Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a fost prezent la ceremonie, susținând un discurs.

 

 


A avut loc ceremonia de înscăunare a Preasfințitului Claudiu Lucian Pop, ca episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Evenimentul a avut loc sâmbătă în Cluj-Napoca, în cadrul Sfintei Liturghii, susținute în fața Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu.

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a luat parte la ceremonie, susținând de asemenea și un discurs cu ocazia înscăunării Preasfințitului.

„Sunt aici să vă felicit pentru înscăunarea în funcția de episcop eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla. Aveți o misiune pe cât de nobilă, pe atât de grea și de provocatoare. A fi ardelean înseamnă să duci un gând până la capăt - asta spunea Lucian Blaga despre ardeleni.


Preasfinția Voastră, Clujul vă deschide brațele astăzi și vă îmbrățișează cu drag. Clujul este un loc în care se găsesc mai multe culte creștine – ortodox, greco-catolic, romano-catolic, luteran, unitarian, reformat și o sinagogă. Nicăieri în Europa nu veți găsi așa ceva. Un loc în care toleranța, multiculturalismul, spiritul ecumenic sunt lucruri obișnuite printre noi, lucruri la care fiecare dintre clujeni a contribuit. În această comunitate, Preasfinția Voastră, sunteți binevenit, pentru a duce mai departe lucrarea Lui Dumnezeu, de a face din acest oraș minunat unul de referință în România și în lume, prin arta de a trăi împreună”, a spus Emil Boc, în cadrul discursului susținut astăzi în fața Catedralei din Piața Timotei Cipariu.

Ritualul celebrării:

Conform tradiției, ceremonia s-a desfășurat în prezenţa delegatului oficial al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfințitul Părinte Mihai, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de București, în prezența delegatului Nunţiului Apostolic în România și Republica Moldova, asistați fiind de majoritatea episcopilor catolici din România, precum și de alți episcopi sosiți de peste hotare.


Părintele Papa Francisc și-a dat acordul, la data de 14 aprilie 2021, pentru alegerea canonică făcută de către Sinodul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în data de 12 aprilie 2021, la Blaj, ca în Scaunul episcopal de Cluj-Gherla să fie transferat Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, până în prezent Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore.

După cum spune ritualul, în cadrul ceremoniei de înscăunare, Preasfințitul Părinte Claudiu a purtat crucea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, fiindu-i dată mantia arhierească a Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop George Guțiu, primind totodată și toiagul arhieresc al vrednicului de pomenire Episcop Florentin Crihălmeanu. Toate acestea reprezintă dorința noului Arhiereu de a se înscrie în linia slujirii plină de credință, speranță și iubire pe care au urmat-o înaintașii săi în Scaunul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla. 


În încheierea ceremonialului, Preasfințitul Părinte Claudiu, în calitate de Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, a primit mesajele din partea autorităților bisericești, din partea autorităților Statului precum și salutul reprezentanților preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor și ai mai multor asociații din Eparhia de Cluj-Gherla.  

Ceremonia a fost transmisă în direct prin intermediul postului TVR3/TVR Cluj.

abonare newsletter