Actualitate

CTP Cluj, în top 10 companii de transport din Europa la numărul plăților digitale

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca se află în top 10 companii din sectorul transportului în Europa pentru numărul plăților digitale efectuate de călători, potrivit datelor VISA.

 

 


 

În luna martie 2021, CTP Cluj-Napoca a înregistrat un record de 1.074.226 vânzări a biletelor electronice, prin sistemele electronice de plată amplasate în mijloacele de transport public, prin SMS, 24 PAY, POS-uri și Ticketing.


 

Numărul plăților digitale înregistrat în martie 2021 este cu 28% mai mare decât încasările înregistrate în bilanțul CTP în luna noiembrie 2020, fiind achiziționate 772.814 bilete prin instrumente de plată digitale.


Plata cu cardul, introdusă în 2019 de CTP

Compania de Transport Public (CTP) a introdus plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public în iulie 2019, în baza unei soluții implementate de Primăria municipiului Cluj-Napoca și Banca Comercială Română (BCR).

Astfel, soluția de plată cu carduri contactless Mastercard și Visa, emise oriunde în lume, este disponibilă în toate mijloacele de transport ale CTP. Orice posesor de card bancar cu facilitate contactless – indiferent de banca emitentă din România sau din străinătate – poate să-și achite imediat călătoria în Cluj-Napoca, prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport ale CTP, în mediu deplin securizat.


Soluția a fost implementată pe toată flota de mijloacele de transport în comun ale CTP – autobuze, troleibuze, tramvaie și autobuze electrice. Fiecare mașină dispune de câte două validatoare de plată – în cazul celor scurte – și câte trei validatoare de plată în cazul celor articulate, cu ajutorul cărora oricine își poate achita călătoria prin simpla apropiere a cardului bancar contactless (Mastercard sau Visa), indiferent de banca emitentă a cardului.

Cum se face plata cu cardul în autobuz?

Sistemul de plată contactless din mijloacele de transport ale CTP este extrem de simplu: călătorii trebuie să apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze, după care vor primi imediat înștiințarea de realizare a tranzacției. Validatorul va elibera apoi o dovadă de plată, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport. Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată și are același tarif cu cel perceput prin alte metode de plată deja existente.


Dacă plata călătoriei este acceptată, ecranul validatorului va afișa culoarea verde. În caz contrar, culoarea ecranului va fi roșie, călătorul primind și în acest caz o chitanță cu motivul pentru care tranzacția nu a fost acceptată. Sistemul propus de BCR a fost construit având la bază arhitectura de funcționare reglementată de Mastercard și VISA, astfel încât orice card emis oriunde în lume sub însemnele celor două organizații să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor.

Telekom Romania a pus la dispoziție infrastructura de POS-uri și imprimante pentru emiterea biletelor de călătorie, echipamentele de comunicații 3G, a implementat sistemul într-un mod integrat și va asigura mentenanța și service-ul pe toată durata proiectului.

CITEȘTE ȘI

FOTO/VIDEO Din iulie, călătoriile cu autobuzele CTP pot fi plătite cu cardurile contactless!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter