Actualitate

Organizatorul UNTOLD: „Dacă nu prezinți un risc, trebuie să poți să îți trăiești viața normal”

Organizatorul UNTOLD și Neversea a vorbit despre ce ar trebui să se întâmple cu festivalurile din acest an în România, dar și despre ceea ce așteaptă cei din industrie din partea autorităților.

 

 


Organizatorul UNTOLD și Neversea, Bogdan Buta, a vorbit despre ce se va întâmpla cu festivalurile din România în acest an, dar și despre nemulțumirile legate de deciziile guvernanților, cu privire la industria culturală. Acesta este de părere că statul ar trebui să ofere măsuri compensatorii care să acopere pierderile suferite de cei din domeniu.

 


„Dacă vrem să ne uităm la țările de afară trebuie să ne uităm per ansamblu la acțiunile lor. Dacă tu vrei să limitezi în mod discriminatoriu drepturi și libertăți fundamentale, doar ale anumitor categorii profesionale, doar în anumite industrii, sectorul cultural și sectorul ospitalității trebuie obligatoriu să se întâmple și în cealaltă parte: cea de compensații.

 


Nu cere nimeni ajutoare. Cerem ceea ce este corect, ceea ce au aplicat toate țările civilizate. Compensații juste din cauza măsurilor luate în mod discriminatoriu. În sfârșit, ne-am reunit toți reprezentanții și ne uităm la soluții dovedite științific. Ne uităm la ceea ce s-a întâmplat din afară și se discută pentru a implementa una din aceste soluții: dacă fie ai fost vaccinat, fie ai avut boala și ai anticorpi, fie ești testat, trebuie să poți să îți trăiești viața normal, pentru că nu prezinți un risc. Dacă nu prezinți un risc, pe ce bază să îți mai fie restricționate drepturi fundamentale? Avem studii intensive făcute, cu specialiști de renume internațional, unele evenimente-test. Avem suficiente dovezi. Avem nevoie de decizie politică”, a declarat organizatorul marți seară, la emisiunea Sinteza Zilei.

Organizatorul dorește măsuri după modelul celor din Germania

Bogdan Buta a mai precizat că ceea ce își doresc organizatorii festivalurilor este ca evenimentele să poată fi reluate, fiind realizate teste rapide participanților ori să le fie cerut certificatul de vaccinare, după modelul implementat deja în țări precum Germania.


„Există suficiente studii făcute în mai multe țări din UE și toate sunt cât se poate de optimiste. Chiar unul, recent, făcut în Germania, eveniment cu 1000 de persoane, 0 cazuri”, a precizat organizatorul.

Acesta a mai subliniat faptul că cei din industria culturală încearcă de un an să se facă auziți, pentru ca mesajul lor să ajungă la autorități.


„Avem nevoie de un an plan care să ne aducă coerență, care să ne ofere predictibilitate. Solicităm și avem nevoie de un grup de lucru inter-ministerial care să ne ajute să lucrăm la acest plan de redresare a activității. Avem nevoie de un grup de lucru condus la nivelul prim-ministrului, tocmai pentru a valida rapid ideile care se nasc în grupul de lucru. Și bineînțeles, măsuri compensatorii care ar trebui să acopere pierderile pe care toate industriile le-au suferit în această perioadă”, a declarat Bogdan Buta, pentru sursa citată.

Emil Boc susține organizarea festivalului UNTOLD

În ceea ce privește organizarea festivalurilor din acest an la Cluj, primarul municipiului, Emil Boc, a declarat că acestea trebuie să aibă loc, chiar dacă încă nu se știe în ce formă. Soluțiile pe care edilul le propune pentru a fi implementate de autorități sunt obligativitatea vaccinului ori a testării rapide și PCR, pentru cei care participă la evenimente.

„Eu sunt convins că și pentru partea de festivaluri se va găsi o soluție până la urmă pentru că sunt un susținător fără echivoc, ca acestea să aibă loc. Nu știu în ce format încă, în ce număr, cu ce condiții exacte, dar trebuie să aibă loc, viața trebuie să meargă mai departe”, a declarat Emil Boc.

Totodată, Boc susține că își dorește ca la Cluj să fie realizat un concert-test, după modelul celui din Barcelona.

CITEȘTE ȘI

Untold în 2019. Investiţie de 16 mil. euro cu un profit operaţional de 3 mil. euro

abonare newsletter